A kártevők irtása és a betegségek megelőzése

Különösen fontos annak garantálása, hogy a környezeti körülmények, valamint a növekedéssel kapcsolatos hatások ne korlátozzák a fejesedés folyamatát és a fej minőségét. A kártevők irtása és a betegségek megelőzése a minimumra csökkenti a rothadást és a tárolás során fellépő egyéb rendellenességeket.

A talajsterilizáció és a megfelelő vetésforgó alkalmazása fontos a betegségek minimálisra csökkentéséhez. A megfelelő tápanyagellátás is lényeges ahhoz, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma kevésbé legyen kitéve a kártevőknek és a betegségeknek.

Több olyan kártevő is van, amely megtámadja a vöröshagymát és a fokhagymát, így például a nematódák, a szár fonálféreg, a hagymatripsz, valamint a hagymalégy és lárvája.

A hagymafélék rendkívül érzékenyek a levélbetegségekre és a fejrothadásra, így például a hagyma külső rétegeinek nyálkássá és „savanyúvá” válására, amit egy olyan bakteriális betegség okoz, amely jelentősen lerontja a hagymafejek minőségét.

A gombás betegségek – így például a szürkepenészes rothadás, a hagymaperonoszpóra, a hagymarozsda és a botritiszes rothadás – is gyakoriak. Ezek ellen gombaölőszert kell alkalmazni.

hagyma egészséghagyma egészség

 

Tápanyagellátás, valamint a hagymafélék kártevői és betegségei

Optimális tápanyag-ellátásra van szükség a fejlődés és a vegetatív növekedés során annak biztosítására, hogy a tápelemhiány ne korlátozza a hagyma minőségét.        

 

Nitrogén és kálium

A nitrogén és a kálium azért szükséges, hogy maximalizálni lehessen a fej méretét és szárazanyag-tartalmát. A túl sok nitrogén miatt puhább lehet a hagyma feje, és növekedhet a tárolás alatti rothadás kockázata. A túl sok N a nyaki rész megvastagodásához is vezet, ez pedig további betegségek kialakulásának kedvez.

 

Kalcium

hagyma egészség

A kalcium különösen fontos a fej tömörségéhez, épségéhez és a minimális megbetegedési kockázatokkal járó hosszú távú eltarthatósághoz. A kalcium alapvető szerepet tölt be a hosszú távú tárolási minőség biztosításában, valamint a potenciális betegségek kialakulásának minimumra csökkentésében. A kísérletek megerősítették, hogy azoknál a hagymaféléknél, ahol a hagyma feje nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz, ott az Aspergillus niger által okozott feketepenész és a Botrytis allii által okozott szürkepenészes rothadás előfordulásának valószínűsége csökken.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.