A hagyma tárolás alatt fellépő rothadása

A hagymának érettnek és száraznak kell lennie betakarításkor. A vöröshagyma és a fokhagyma fejeket óvatosan kell kezelni annak érdekében, hogy a zúzódásokat és a vágásos sérüléseket meg lehessen előzni, mivel ezeken keresztül a kórokozók a növénybe juthatnak.

A vöröshagymának szüksége van egy bizonyos érési vagy száradási időre a nyaki rész záródásához, a kórokozók bejutásának és a rothadás megelőzéséhez, valamint a fényes, repedésmentes héj kialakulásához. A mérsékelt égövi területeken az érlelés általában a raktárban történik, de máshol a hagymákat kiemelik a földből, és hagyják helyben megszáradni.        

Tápanyagellátás és a tárolás alatt fellépő rothadás

Túlzott nitrogén

hagyma egészség

A túlzott nitrogén-ellátás tárolás alatti rothadáshoz vezethet, ami veszteséget jelent a tárolás során. Ez a növényi szöveteket is gyengítheti, ami miatt fogékonyabbá válik a hagyma a fagy által okozott károsodásra. A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás úgy segít a tárolás során fellépő rothadás mérséklésében, hogy egészségesebbé teszi a növényt.

  

 

Nitrogén időzítés

hagyma egészség

A nitrogén késői kijuttatása felel leginkább a nyaki rész megvastagodásáért és a tárolás alatti rothadásért, valamint az érés késleltetéséért is.

 

 

 

 

Kalcium és magnézium

hagyma egészség

A kalcium javítja a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. Ha a hagyma fejében magas a kalcium szint, és megfelelő a magnézium ellátottság is, az csökkent mértékű rothadást jelent a tárolás során.

 

 

 

 

Kalcium-nitrát és a rothadás

hagyma egészség

A kalcium-nitrátról bebizonyosodott, hogy ez a leghatékonyabb készítmény, ha a minimálisra akarjuk csökkenteni a hagyma tárolás alatt fellépő rothadását. Fontos, hogy a Ca és a K egyensúlyban legyen.

 

 

 

 

Bór és a tárolás alatt fellépő rothadás

hagyma egészség

A bór segít feljavítani a kalcium felvételét és a hagyma minőségét. A kísérletek azt mutatják, hogy a bórutánpótlás képes lecsökkenteni a vöröshagyma és a fokhagyma tárolás során fellépő rothadását. Ez a hatás arra vezethető vissza, hogy ez a mikrotápanyag fontos szerepet játszik a fejben történő kalcium felhalmozódás elősegítésében.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.