A burgonya tápanyag összegzése

A megfelelő egyensúly a makro- és mikroelemek között elengedhetetlen, hogy a lehetséges legjobb eredményt kapjuk. Akár egyetlen tápelem hiánya is elegendő, hogy a hozam csökkenjen.

Makro- és másodlagos tápelemek

A növények számára legnagyobb mennyiségben szükséges tápelemek. Vegetációs időszak alatt néhány kg hatóanyagra van belőle szükséges a növénynek saját szervesanyaga felépítéséhez. A termés mennyisége és minősége szempontjából a tápelemek mennyiségén felül fontos azok egymáshoz viszonyított aránya is. A kijuttatásnál ajánlatos a N/K 1:2 arányt betartani.

A másodlagos tápelemek közepes mennyiségben szükségesek a növények számára a vegetációs időszak alatt saját szervesanyaga felépítéséhez. A burgonya másodlagos tápelemei: a kalcium, a magnézium és a kén.

A tápanyag-igény változik a burgonya különböző növekedési szakaszaiban (lásd az ábrákat).burgonya tények

burgonya tények            

 burgonya tények            

 A nitrogén fontos a levél és gumó növekedési szakaszaiban. Tömegnövelő hatása is van.

Viszonylag nagy mennyiségű foszforra is szükség van, főleg a korai növekedés szakaszában, majd később a gumó gyarapodás és növekedés szakaszában.

A burgonya kálium igényes növény, káliumpótlás nélkül termesztése elképzelhetetlen. Javítja a vízfelhasználás hatékonyságát, a magas hozamhoz elengedhetetlen.

 

A kalcium létfontosságú a burgonya számára, hiánya a termés mennyiségében és minőségében is megmutatkozik. A rendszeres kalcium-ellátás elengedhetetlen stresszmentes levél növekedés biztosításához. 

A magnézium a burgonya növekedési szakaszában fontos, különösen a gumóképződés idején (lásd az ábrát fenn). A gumó megfelelő minőségének kialakulásában is fontos szerepe van.

A kén szükséges a burgonya minden növekedési szakaszában, és különösen fontos a varasodás csökkentésében.

 

Mikroelemek

Ugyan sokkal kisebb mennyiségű mikroelemekre van szükség, a megfelelő egyensúly elengedhetetlen a minőségi növénytermesztésben.

A bór kulcsfontosságú a növekedési folyamatban. Fontos szerepe van a kalcium felhasználás optimalizálásában is.

A réz szerepet játszik az anyagcserében és a fehérje szintézisben. A rézhiány nem jellemző a burgonyára.

A mangán és a cink fontos a termés szempontjából. A mangán enzimaktivátorként vesz részt a növények anyagcsere-folyamataiban. A cink fontos szerepet játszik a N-asszimilációban és az anyagcserében, valamint elősegíti a keményítő képződést.

A molibdén fontos lehet, ha alacsony a talaj pH értéke. Nem kielégítő molibdén ellátottság esetén a növények klorofiltartalma csökken, fotoszintézisük gátolttá válik.

burgonya tények