Burgonya talaj- és levél analízis

Talajvizsgálatot az ültetés előtt kell végezni, hogy tudjuk mennyi foszfor-, kálium-, kalcium-, magnézium- és kén tartalmú műtrágya szükséges.

 

 

A szövet analízis (akár levélszár vagy az egész levél esetén) a tenyészidőszak során pontosabb képet ad a növény tápanyag-ellátottsági állapotáról, a tápanyag rendellenességek és hiányosságok, elsősorban a mikrotápelem-hiányok valószínűségéről. Lásd az alábbi táblázatban:

burgonya tények

 

 

burgonya tények

 

 burgonya tények

Általános gyakorlat mintát venni a levelekből a szezon elején. Általában a növény tetejétől a negyedik-ötödik levél felel meg leginkább.

A szezon közepén 30-40 levél szárat kell összegyűjteni a területről.

A mintavétel során ügyelni kell, ha réz-, cink- vagy mangán tartalmat vizsgálunk, hogy ne olyan növényt válasszunk, amely közvetlenül előtte volt olyan növényvédő szerrel permetezve, mely tartalmazza ezeket az elemeket, mert félrevezető eredményt kapunk.

A burgonya gumó héjának elemzése hasznos a gumó kalcium szinttjének megállapítására - a kalcium a gumó belsejében is található vagy csak a a héj alatt. Megállapítható, hogy megfelelő tápanyag-koncentráció jött-e létre.