A lágyrothadás előfordulásának csökkentése

Lágyrothadás alatt egy sor olyan betegséget értünk, amelyet meleg időjárást kedvelő baktériumok okoznak, általában az Erwinia spp, amely a gumó fizikai sérülése során jut be a növénybe, s megrohasztja azt a tárolás során.

burgonya egészség

A növény megfelelően kiegyensúlyozott tápanyagellátása a betakarítás előtt befolyásolja a burgonyagumók eltarthatóságát. A kalcium és a bór különösen jó hatással van a lágyrothadással szemben.

 

 

 

Tápelemek és a burgonya lágyrothadása

Kalcium

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a gumó sejtfalának kalciummal történő megerősítése segíthet csökkenteni az ervíniás lágyrothadás súlyosságát tárolás közben.

Ez a tanulmány a kalcium rendelkezésre állása, a héj kalciumtartalma és az ervíniás lágyrothadás okozta súlyveszteség kapcsolatát mutatja.

A gumó magas kalciumtartalma is csökkenti a betakarítás és az azt követő szállítás során történő zúzódásos sérülések kockázatát. Az egyes fajták különböznek a kalciumfelvétel mértékében, ugyanakkor, ha kalcium-nitrátot használunk ammónium-nitrát helyett, akkor maximalizálhatjuk a tápanyagfelvételt, és lecsökkenthetjük a kórokozók bejutását lehetővé tevő károsodás kockázatát.

Az Egyesült Államokban végzett kísérlet azt mutatja, hogy a kalcium-nitrát az ammónium-nitráttal szemben magasabb kalciumszintet eredményezett a gumókban több fajta esetén is.

burgonya egészség

burgonya egészség

Bór

A kálium, a kalcium és a magnézium mellett a bór is egy fontos sejtfalalkotó elem. Kötőanyagként szolgál a pektinek között, és összetartja a sejtszöveteket. Ebből következően a bór hatással van a gumó eltarthatóságára. A bór a kalciumfelvételt is befolyásolja, ezért fontos az alkalmazása a kiegyenlített tápanyagellátás érdekében.

Ez a kísérlet azt mutatja, hogy a bór miként befolyásolja a gumók kalciumtartalmát és a belső vasfoltosság előfordulását.

burgonya egészség

 

 

A burgonya lágyrothadását befolyásoló egyéb növényvédelmi eljárások

A termelők a következők révén csökkenthetik a lágyrothadást:

  • Korai betakarítás, és ezzel a betegség késői kialakulásának vagy a gumóminőség romlásának minimalizálása
  • Nagy körültekintés a betakarítás során és osztályozás a fizikai károsodás és az ütődés csökkentése érdekében
  • A vetőgumó tárolóhelyének fertőtlenítése a betegségek továbbterjesztésének elkerülése érdekében
  • Jó körülmények közti betakarítás a fizikai károsodás és a parazitabetegségek elkerülése érdekében
  • Tárolás alatti kezelések (pl. gombaölő szerek) a gumóbetegségek kialakulásának megelőzése érdekében
  • A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása tárolás közben

 

 

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.