A burgonyagumó szárazanyag-tartalmának befolyásolása

A szárazanyag-tartalom fontos mind az étkezési, mind pedig az ipari burgonya esetén. A 18-20%-ot meghaladó szárazanyag-tartalommal rendelkező gumók sokkal érzékenyebbek a fizikai sérülésekre, s sokkal könnyebben szétesnek főzés közben. Mindazonáltal feldolgozóipari felhasználásra magas szárazanyag-tartalmú terményre van szükség ahhoz, hogy a sütésnél megfelelő színt kapjunk. Ehhez gyakran 20-25%-os szárazanyag-tartalmat írnak elő. A nitrogén, a kálium és a magnézium mind befolyásolja a gumó szárazanyag-tartalmát.

Tápelemek és a burgonya szárazanyag-tartalma

Nitrogén

burgonya minősége

A nitrogén alapvető fontosságú tápanyag a lombozat növekedésének elősegítéséhez, ugyanakkor mérsékelt égövi termesztésnél a nitrogén túladagolása a növény vegetációjának későbbi szakaszaiban további növekedésre serkenti a növényt, miközben késlelteti az érést, s ezzel csökkenhet a keményítő- és a szárazanyag-tartalom, valamint az ipari felhasználásra szánt termény minősége.

A Norvégiában végzett kísérletek azt mutatják, hogy a termesztés késői szakaszában adagolt túl sok nitrogén csökkentheti a gumó szárazanyag-tartalmát.

burgonya minősége

A termesztés késői szakaszában történő erőteljes növekedés a hűvösebb éghajlaton is sok „nagyméretű” terményt eredményezhet, ami miatt pedig belső repedések alakulhatnak ki.

 

Kálium

burgonya minősége

A kálium alkalmazási formája hatással van a szárazanyagra. A kálium-szulfát magasabb szárazanyag-tartalmat eredményez, mint a kálium-klorid, s emiatt gyakran ezt részesítik előnyben az ipari felhasználásra szánt burgonyánál. Ez amiatt van, mert a kálium-kloridban lévő klorid negatívan befolyásolja a gumó szárazanyag-tartalmát.        

A tanulmány azt mutatja, hogy a kálium-szulfáttal (SOP) magasabb szárazanyag-tartalom érhető el, mint kálium kloriddal (MOP).

 

Magnézium

burgonya minősége

Az alacsony magnéziumszint csökkenti a gumó keményítőtartalmát. A különféle kísérletek igazolták a magnézium pozitív hatását a gumó szárazanyag-tartalmára és relatív sűrűségre vonatkozóan.

 

A szárazanyag-tartalmat befolyásoló egyéb növényvédelmi eljárások

A termelők a következők révén befolyásolhatják a szárazanyag-tartalom szintjét:        

  • A megfelelő fajta kiválasztása a szárazanyag-tartalom igénynek megfelelően
  • Minőségi, a betegségek előfordulásának kisebb kockázatát jelentő vetőgumó használata
  • Kerülik a rossz feltételekkel rendelkező termőterületet: például rossz vízelvezetés vagy alacsony vízmegtartó képesség
  • Gondoskodnak a penészbetegségek elleni permetezés hatékonyságáról
  • Megfelelően ütemezik az öntözést a legjobb minőség érdekében
  • Korai betakarítás, és ezzel a betegség késői kialakulásának vagy a gumóminőség romlásának minimalizálása

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.