A burgonya műtrágyázása

A tápanyagokat a felvétel helyéhez lehető legközelebb kell kijuttatni akkor, illetve azelőtt, hogy a növénynek arra szüksége lenne. Ha nem sikerül biztosítani, hogy mindegyik növénynél megfelelően kiegyensúlyozott legyen a tápanyagellátás, akkor az rosszabb terményminőséget és gyengébb terméshozamot eredményezhet.

burgonya tények

A vetés előtti műtrágyákat szórással vagy sortrágyázással juttatjuk ki. Általában a sortrágyázás adja a legjobb eredményt.

Amikor szórással juttatjuk ki a műtrágyát, fontos biztosítani az egyenletes eloszlást. Már 10%-os eltérés (akár pozitív, akár negatív irányban) is akár 1,3t/ha-os hozamkiesést okozhat. Lásd az ábrát.

A tápanyagok ütemezését is pontosan meg kell tervezni annak érdekében, hogy azok a növény fejlődése szempontjából kritikus fontosságú időszakokban rendelkezésre álljanak. Például, a kalciumra a gumókötésnél van szükség. Mivel a különféle fajták gumókötése különböző időben történik, a maximális tápanyag-hatékonyság biztosítása érdekében fontos a szemmel történő ellenőrzés akkor, amikor az első gumók megjelennek.

burgonya tényekburgonya tények