A burgonya minőségének befolyásolása

Három fő kritérium van, amely befolyásolja a burgonya minőségét: a gumó minősége, a héj minősége, valamint az eltarthatóság és a főzhetőség. A kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás fontos ahhoz, hogy ezeket a kritériumokat megfelelően lehessen kezelni.

A gumó minősége                   

A gumó minősége – akár a szárazanyag-tartalomról, a keményítőtartalomról, a belső rendellenességekről vagy a főzhetőségről van szó – kritikus fontosságú a végfelhasználó számára.

burgonya minősége

A nitrogén elősegíti a levelek és a gumó növekedését, és maximalizálja a keményítő termelődését. A foszfor fenntartja a levelek és a gumó növekedését, valamint befolyásolja a keményítő minőségét és mennyiségét. A kálium maximalizálja a vízfelvételt és a szárazanyag-termelődését, valamint segíthet csökkenteni a fizikai sérülékenység. A kalcium a minimumra csökkenti a belső vasfoltosságot és a feketefoltosságot. A magnézium garantálja a fotoszintetizáló képességet és az erőteljes növekedést. A bór csökkenti a belső vasfoltosságot és az enzimes barnulás előfordulását.

 

A héj minősége                   

A burgonya héjának minősége egyre fontosabbá válik, mivel a fogyasztók a tiszta, egészséges héjú burgonyát keresik, különösen akkor, ha előre csomagolt vagy lédig kiszerelésű burgonyát vásárolnak. A felületén fertőzött burgonya nem csak hogy kevésbé vonzó, de nagy valószínűséggel rövidebb ideig eltartható.

A növény megfelelően kiegyensúlyozott tápanyagellátása csökkenti a héj rendellenességeit, és egészségesebb megjelenést eredményez. A kalcium erősebbé teszi a gumó héját, s ezzel ellenállóbbá teszi azt a betegségekkel szemben. A bór úgy fokozza a kalcium hatását, hogy javítja a tápanyagfelvételt, amivel csökkenthető a sugárgombás varasodás és egyéb gumóbetegségek előfordulása. A cink képes a minimumra csökkenteni a poros varasodás kockázatát, a kén pedig csökkentheti mind a poros, mind pedig a sugárgombás varasodás fertőzésének veszélyét.

 

Eltarthatóság és főzhetőség                   

Nem szabad átsiklani az eltarthatóság és a főzhetőség kritériumai fölött sem. Miután a növényt betakarították, további szempontokra is figyelni kell, mivel a legtöbb országban a burgonyából megfelelő mennyiséget kell betárolni az egész éven át történő folyamatos ellátás biztosítása érdekében. A fizikai sérülésekre és az elszíneződésre kevésbé hajlamos gumók sokkal tovább eltárolhatók, és a sütés-főzés szempontjából is jobb minőséget képviselnek. 

A növény megfelelően kiegyensúlyozott tápanyagellátása a betakarítás előtt befolyásolja a burgonyagumók eltarthatóságát és főzhetőségét. A kálium, a kalcium, a magnézium és a bór mind jó hatással van a burgonyagumók eltarthatóságára és főzhetőségére, mivel csökkentik a gumó fizikai sérülékenységének, az enzimes barnulás és az elszíneződés mértékét.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

A Yara tudása a burgonya minőségéről:

A burgonyagumó szárazanyag-tartalmának befolyásolása

A burgonyagumó szárazanyag-tartalmának befolyásolása

A szárazanyag-tartalom fontos mind az étkezési, mind pedig az ipari burgonya esetén. A 18-20%-ot meghaladó szárazanyag-tartalommal rendelkező gumók sokkal érzékenyebbek a fizikai sérülésekre, s sokkal könnyebben szétesnek főzés közben.
A burgonya keményítőtartalmának befolyásolása

A burgonya keményítőtartalmának befolyásolása

A burgonya a keményítő egyik legfontosabb forrása világszerte. Az Európai Unió országaiban a fajtakínálat igen fontos, és a 13%-nál magasabb keményítőtartalmú burgonyára van igény. Minél nagyobb a keményítőtartalom, annál kevesebb a hulladék.
A burgonya belső foltosságának csökkentése

A burgonya belső foltosságának csökkentése

A belső vasfoltosság vagy más néven rozsdafoltosság egy olyan belső fiziológiai hiba, aminek eredményeként apró barna foltok jelennek meg a burgonyagumóban az elhalt sejtek miatt.
A burgonyahéj minőségének javítása

A burgonyahéj minőségének javítása

A burgonya héjának minősége egyre fontosabbá válik, mivel a fogyasztók a tiszta, egészséges héjú burgonyát keresik, különösen akkor, ha előre csomagolt vagy lédig kiszerelésű burgonyát vásárolnak.
A burgonyagumó fizikai sérülésének csökkentése

A burgonyagumó fizikai sérülésének csökkentése

A burgonya fizikai sérülése súlyos probléma a burgonyaiparon belül, és a vásárlói panaszok, valamint az iparág kedvezőtlenebb jövedelmezőségének leggyakoribb oka.
A burgonyagumó elszíneződésének csökkentése

A burgonyagumó elszíneződésének csökkentése

A burgonyagumó elszíneződése, illetve belső szürkülése vagy barnulása a felelős a betakarítás után jelentkező jelentős veszteségekért.