március 10, 2022

Első lépések az eredményes tápanyagellátáshoz

Szerző: Tóth Gábor

Az emelkedő input árakkal szembesülve sokan elgondolkodtak a műtrágya használat csökkentésén vagy akár elhagyásán. A döntés előtt mérlegelni kell, hogy amit rövidtávon megtakarítunk, hosszabb távon milyen bevétel kiesést, pótlólagos költséget okozhat.

A tápanyagellátás mértéke és a termés mennyiségének kapcsolata különösen fontos kérdés a gyakorlat szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagfelvételt befolyásoló egyéb tényezőket az eddigieknél pontosabban kell számításba venni. Az alapvető feladat az, hogy a talaj tápanyag szolgáltató képességét megfeleltessük a növény tápanyag-felvételi ritmusának, és a tápanyag kijuttatásnál is törekedjünk erre. Ha a kijuttatás időpontja találkozik a növény igényével, és a műtrágya választásnál is figyelembe vettük a főbb irányelveket, akkor az első legfontosabb lépéseket megtettük a sikeres tápanyagellátáshoz.

Milyen főbb szempontokra figyeljük?

- Műtrágya hatóanyagtartalom – A YaraMila műtrágya esetében 56%-t is elérheti, a YaraVita lombtrágyánál, például egy magas foszfortartalmú növényspecifikus Zeatrelnél 628 gramm tápelem van 1 liter oldatban.

- Növény számára felvehető tápelemek mennyisége – ez minden terméknél 100%!

- Csapadékszegény időszakban is hasznosuljon. A mostani száraz körülmények között komoly versenyelőnyt jelent.

- A különböző mennyiségek pontos kijuttatása is megvalósítható legyen. Egységes granula méret, szemcseszilárdság mind feltétele a jó szóráskép és az elérhető szórásszélességnek.

A csökkenő dózisú alaptrágyázásnál fontos a könnyen felvehető tápanyagforma aránya. A felsorolásban említett fizikai és kémiai tulajdonságok jelentősen növelik a modern műtrágyák hatékonyságát. Másik fontos szempont a magas hatóanyag, külön kiemelve tavaszi időszakban a foszfor szerepét. Ismert, hogy a növény foszforfelvételét több tényező is korlátozza, ilyen pl. a kémhatás, az alacsony talajhőmérséklet. Ezért tavasszal érdemes a foszforellátásra hangsúlyt helyezni.

Ahol az őszi vetések nem kaptak elegendő foszfort, káliumot, a YaraMila jó alternatíva az elmaradt mennyiség pótlására vagy kiegészítésére fejtrágya formában YaraMila 16-27-7, YaraMila 8-24-24 vagy a YaraMila 7-20-28 összetételben. Az is fontos szempont lehet a választásban, hogy a kialakult irracionális műtrágyapiaci helyzetben a komplex YaraMila-ban (pl. YM 16-27-7) olcsóbb a nitrogén hatóanyag százalékos aránya, mint a 27%-os nitrogén műtrágyában.

 

A kapások tavaszi műtrágyázására javasoljuk a YaraMila granulált komplex műtrágya családot. Az előbb említett összetételek mellett 14-14-21, 9-12-25 arányú NPK összetételben is elérhető. Összefoglalva; a YaraMila műtrágya népszerű a műtrágyaszórós és vetéssel egymentben való kijuttatásra, magas hatóanyag, széles mikroelem sor, és vízoldható foszfortartalom jellemzi.

 

A téli időszak eddig nagyon csapadékszegény volt, viszont indokolt, hogy februárban elkezdjük a fejtrágyázást. A javaslatunk YaraBela Sulfan kénes műtrágya. A témához kapcsolódó aktuális tudnivalók, hasznos információk ugyancsak elérhetők Yara online előadásoknál. 

 

Ha február második felében is marad az enyhe időjárás, akkor 1 hónapon belül kezdődnek az első korai lombtrágya kijuttatások. A csapadékhiány miatt egyre erőteljesebbek a tápanyag hiánytünetek őszi káposztarepcében és kalászosban.

Mi a javaslatunk? Átlagosnál gyengébb fejlettségű, hiánytünetet mutató területeken magas foszfortartalmú lombtrágyával kezdjük a kezeléseket. A YaraVita Kombiphos magas foszfortartalma a nyugalmi állapot után segít az intenzív indulásban, az energiafolyamatok támogatásán keresztül. Tartalmaz még cinket (a gyökérfejlődést és a növekedést stimulálja), mangánt melynek a felvételét a nedvességi viszonyok szabályozzák). A benne lévő kálium fontos szerepet játszik a vízháztartásban; egységnyi szárazanyag előállításhoz hatékonyabban hasznosítja a rendelkezésre álló nedvességet a növény. A jelenlegi viszonyok között ez fontos agronómiai szempont a gazdálkodásban. A magnéziumtartalma serkenti a fotoszintetikus aktivitást, végső soron a növényi produktum előállításban van szerepe. 1 liter Kombiphos 597 g tápelemet tartalmaz. Az első, korai Kombiphos-os kezelés után - ha a növényfejlettség már optimális - a következő lombtrágya kijuttatást már a szokásos technológia szerint folytathatjuk. Ez kalászosoknál YaraVita Gramitrel 2-4 l/ha, őszi káposztarepcénél YaraVita Brassitrel 3 l/ha mennyiséget jelent. A keverhetőséget a www.tankmix.com oldalon ellenőrizzük. A Yara terméket keresse a forgalmazóinknál, szakmai kérdéssel forduljon szakértő csapatunkhoz.