A repce minőségének befolyásolása

A repce tulajdonságainak minősége a végfelhasználó specifikus igényeihez igazítható. A fő tulajdonságok, amelyeket figyelembe kell venni; az olajhozam és a glükozinolát-tartalom. A növény táplálása befolyásolja ezt a két tulajdonságot; ezért ahhoz, hogy a kívánt minőséget elérjük, fontos, hogy a növény számára kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosítsunk. Az olaj felhasználása függ e két minőségi faktortól az erukasav mellett, amely már jelentős mértékben nincs jelen a növényben.

Az őszi káposztarepce felhasználása a következő célokra történik:

  • Olaj emberi fogyasztásra
  • Megújuló nyersanyag a vegyipar számára
  • Megújuló energiaforrás - Bioüzemanyag
  • Magas energia- és fehérjetartalmú forrás állati takarmányhoz
  • Zöldtrágya és takarmánynövény

A repce olaj régebben kedvezőtlen volt az emberi fogyasztás szempontjából, mert a nagy mennyiségben tartalmazott erukasav miatt rossz volt az íze. A nemesítési programoknak köszönhetően az erukasav tartalma 40%-ról 0%-ra csökkent, míg a teljes zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavai (linolsav, linolénsav) 15%-ról 20%-ra, illetve 8%-ról 12%-ra nőttek. Összehasonlítva más növényi olajokkal, a repcében a legalacsonyonyabb a telített zsírsav (6-8%), és igen gazdag növényi szterinben. A repcében nagy arányban található telítetlen olajsav, kb. a teljes zsírsav 58-60%-a. Megfelelő  linolsavval (20-26%) és linolénsavval (10%) rendelkezik a teljes zsírsavak tekintetében, így a két sav aránya is igen kedvező (2.5:1).

repce minőség

Az őszi káposztarepce olaj megfelelő mennyiségű tokoferolt (E-vitamin) tartalmaz. A táblázat különböző összehasonlításokat tartalmaz a különböző olajos növények között.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.