A lombozat élettartama, zöldentartás

Ahogy az optimális levélzet kifejlődött, arra kell fókuszálni, hogy minél tovább zöld és egészséges maradjon, így biztosítva a magképződés maximális mértékét. Mialatt a fiatalabb levelekben zajlik a legaktívabb fotoszintézis, a kifejlődőben lévő becők egészségére is oda kell figyelni a legmagasabb hozam érdekében.

 

repce minőség

A lombozat megvédésében a nitrogénnek és a magnéziumnak van jelentős szerepe.

A magnézium alapvető szerepet játszik a klorofill képződésben, annak ellenére, hogy másodlagos tápelemnek tekintik. A magnéziumhiány gyorsan a klorofilltartalom hiányát eredményezi a csökkenő fehérje szintézis által. A növényben található magnézium 20-30%-a csatlakozik a klorofillhoz, a fennmaradó rész oldható formában társul a különböző szerves és ásványi ionokhoz.

Magas tápelem hiányok ritkán fordulnak elő, de ezt okozhatja a magnézium hiányos talaj, vagy következhet a talaj tömörödésből, illetve a talajban lévő egyensúly hiány más kationokkal, mint a kálium, kalcium vagy ammónium.

A teljes felvételhez képest a repce a kálium és a kalcium 90%-át, a magnézium 83%-át, a kén 66%-át, a nitrogén 55%-át és a foszfor 46%-át juttatja vissza.

A mikroelemek közül a mangán és a vas a két legfontosabb elem a repce számára, de bór- valamint molibdén hiány a leggyakrabban előforduló.

A bórhiány jelentősen csökkenti a mag és a pollen életképességét és a virág fejlődését. A fehérje tartalomra szintén hatással van. Az alacsony hiány nem minden esetben mutat tüneteket, a magképződés azonban gyenge lehet.

repce minőség

Felismerték, hogy bár nagyon alacsony a szükséges molibdén mennyiség (20 g/ha, 0,4-0,6 ppm növényenként), a repce számára, mégis hajlamos a molibdén hiányra, akárcsak a többi keresztesvirágú növény. A molibdén hiány csökkenti a fehérje szintézist, nitrát felhalmozódáshoz vezet és csökkenti a nitrogén hatékonyságát.

A kén és a molibdén antagonista elemek; a magas kén felvétel csökkentheti a molibdén felvételét. A molibdén az egyetlen olyan mikroelem, amelynek a felvehetőségét növelhetjük a növény számára a talaj pH értékének növelésével. 

A kén nagyon sok kutatásnak volt témája. Az eredmények alapján megállapítható , hogy a repcének nagy szüksége van rá; a hozamveszteség magas volt kénhiány esetén, valamint szerepet játszott a mag és az olajpogácsa minőségében is.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.