Az őszi búza keményítőtartalmának növelése

Ha a búzát bioüzemanyag-gyártás céljából termesztik, akkor lényeges szempont lesz az etanolhozam. A fajta körültekintő megválasztása fontos: a puhább búzafajtákból több etanolt lehet gyártani.

A betakarítással nem szabad késlekedni, mivel fennáll a veszélye annak, hogy a kalászban lévő szemek elkezdenek fejlődni (csírázni), s ennél a pontnál az enzimek elkezdik lebontani a keményítőt.

         

A nitrogén hatása a búza keményítőtartalmára

A nitrogén a legfontosabb tápanyag, amely közvetlenül befolyásolja a gabonaszemek keményítőtartalmát. A magas etanoltartalom fordítottan arányos a gabonaszem nitrogéntartalmával, azaz a gabonaszem alacsony nitrogénszintje (vagy fehérjeszintje) magas keményítőtartalmat jelez, s emiatt potenciálisan magas tonnánkénti bioetanol mennyiséget jelent. Ha a gabonát kifejezetten etanolgyártás érdekében termesztik, akkor a tápanyag-ellátási gyakorlatot ehhez kell igazítani. A nitrogént a vegetációs időszak korai szakaszában kell alkalmazni, s kerülni kell a késői nitrogén kijuttatást annak érdekében, hogy a gabonaszemek fehérjetartalmát növelni lehessen.

búza minőség

búza minőség

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.