Napraforgó terméshozamának növelése

A termesztéstechnológia szempontjából számos kritikus tényező van, pl. vetésidő, növényvédelem, stb., amelyek nagy jelentősségel bírnak a termesztés hatékonyságára nézve.

Tápanyagutánpótlás szempontjából fontos, hogy a megfelelő technológiai szinthez válasszunk napraforgó hibridet. Az intenzív, magas hozamú fajták igénylik, de meg is hálálják a megfelelő tápanyagellátást.  A harmonikus NPK-ellátás a célravezető (csak N-t alkalmazni hiba), magasabb termésszinten indokolt makroelemk mellett bizonyos mezoelemek (Ca, Mg, S) és mikroelemek (kiemelten a B) alkalmazása is.

A korábbi technológiák szerint (80’ évek) az alaptrágyát az őszi szántással, a nitrogént a magágyelőkészítéssel tavasszal kell kiadni. Azonban a korszerű, nagy vízoldékonyságú komplex (NPK+ mezo- s mikroelem ) műtrágyák tavasszal, a vetés előtt is kiszórhatók teljes felületre, vagy kisebb mennyiségben mennyiségben vetéssel egymenetben is. Ezen szempontok figyelembevételével a YaraMila 8-24-24, valamint a kálium túlsúlyos YaraMila 7-20-28, illetve a YaraMila 9-12-25 az ajánlat. Teljes felületre való kiszórás esetén 250-350 kg/ha a dózis, vetéssel egy menetben 150-200 kg/ha elegendő. Természetesen N kiegészítés szükséges, a fentebb leírt mennyiségek (60-90 kg/ha) biztosítása a talaj típusa, a csapadékellátottság figyelembe vételével a vetés idejétől a 6-8 levélpár kialakulásáig kerüljön kijuttatásra. Kiemelkedő kálium ellátottság, vagy önálló kálium kijuttatás esetén a magas foszfor és nitrogén tartalmú, starterként is funkcionáló YaraMila 16-27-7 az ideális termék, ahol a nitrogén kiegészítés kisebb dózisban szükséges. A napraforgó starterreakciója a kukoricához hasonló, így a vetéssel egymenetben magas nitrogén- és foszfortartalamú mikrogranulátum is kijuttatható, 10-15 kg/ha mennyiségben, így gyorsabb, egyenletesebb lesz a kezdeti fejlődés.

szantofoldi_2020_feno_Napraforgó copy.jpg

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.