Napraforgó olajtartalmának növelése

A napraforgóhibridek olajtartalmát és zsírsavösszetételét a genetikai tényezők mellett az évjárati hatások és az agrotechnikai műveletek is jelentős mértékben befolyásolják. A korszerű napraforgóhibridek esetében a potenciális olajtartalom megközelítheti a 60%-ot.

A technológiai hiányosságok olajminőség szempontjából főleg a speciális zsírsav-összetételű hibridek esetében hangsúlyosak (magas olajsavas napraforgóhibridek), azonban a hagyományos, linolsavas hibrideknél is fontosak. A hibridválasztás során fokozott figyelmet kell fordítani a termőhely minőségének megfelelő agrotechnikai szint kialakítására. A vetéstechnológia, a tápanyagellátás és a növényvédelem jelentős mértékben képes módosítani a napraforgó olajtartalmát, ugyanakkor közvetve az elővetemény-megválasztás, a talajművelés és a betakarítás előkészítő műveletei is befolyásoló tényezők.

A termőhelyhez, termesztéstechnológiához adaptált  N-P-K ellátás termésnövekedést eredményezhet és az olajtartalom szempontjából is növekedést tapasztalhatunk.  Az olajtartalom növelésében és olajminőség javításában a mikroelemek szerepe is meghatározó.

A bóros kezelés növeli az olajtartalmat:

31.jpg

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.