A burgonyahéj minőségének javítása

A burgonya héjának minősége egyre fontosabbá válik, mivel a fogyasztók a tiszta, egészséges héjú burgonyát keresik, különösen akkor, ha előre csomagolt vagy lédig kiszerelésű burgonyát vásárolnak. A felületén fertőzött – például az ezüst varasodás, a fekete varasodás, a poros varasodás vagy a sugárgombás varasodás révén – burgonya kevésbé vonzó, és nagy valószínűséggel rövidebb ideig eltartható.

burgonya minőségeburgonya minősége

 

Tápelemek és a burgonyahéj minősége

A növény megfelelően kiegyensúlyozott tápanyagellátása csökkenti a héj rendellenességeit, és egészségesebb megjelenést eredményez. A kalcium erősebbé teszi a gumó héját, s ezzel ellenállóbbá teszi azt egy sor betegséggel szemben. A bór, a magnézium és a mangán csökkenti a sugárgombás varasodás előfordulásának kockázatát, a cink pedig a minimumra csökkenti a poros varasodás előfordulását. A kén csökkentheti mind a poros, mind pedig a sugárgombás varasodás fertőzésének veszélyét.

Kalcium

A kalcium erősebbé teszi a gumó héját, aminek révén az ellenállóbb lesz egy sor betegséggel szemben, köztük a fekete varasodást, az ezüst varasodást, a poros varasodást és a sugárgombás varasodást.        

Az Egyesült Királyságban végzett független kísérletek azt mutatják, hogy miként csökkent a különféle körülmények miatt a héjon megjelenő foltok száma a kalcium-nitrátos kezelés után.

burgonya minősége

 

Bór

A bór segít stabilizálni a kalciumot a növényi sejtfalban, és befolyásolja a kalcium felszívódását is, ezért a kiegyenlített tápanyagellátás és a kijuttatott kalcium jótékony hatásainak maximalizálása miatt fontos az alkalmazása.        

Ez a kísérlet azt szemlélteti, hogy a bór befolyásolja a gumó kalciumtartalmát, s ezzel együtt a héj sok rendellenességének előfordulását.

burgonya minősége

 

Cink

A cinket általában arra használjuk, hogy visszaszorítsuk a poros varasodás fertőzését ott, ahol a talajoltás szintje alacsony. Mindazonáltal csak a talajkezelés révén van esély arra, hogy elegendő mennyiségű cinket juttassunk be a poros varasodás elleni hatékony védekezéshez. A cinket csak egyéb mezőgazdasági megoldások által támogatott integrált növényvédelmi stratégia részeként szabad alkalmazni a talajfertőzés csökkentéséhez, s célszerű az ellenállóbb fajta választása is.        

A Skóciában végzett független kísérletek a poros varasodás csökkenését mutatják a cinkkel történt kezelést követően.

burgonya minősége

 

Kén

A kén segít csökkenteni a sugárgombás és a poros varasodás mértékét. Ez a talaj pH értékének csökkentése miatt következik be akkor, ha elemi ként használnak. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha a ként könnyen hasznosítható formában juttatjuk a talajba vetéskor. Mindazonáltal a kén-lombtrágyázás is csökkentheti a fertőzéseket.        

A Skóciában végzett kísérlet a sugárgombás varasodás csökkenését mutatja a kén-lombtrágyázást követően szemben a kezeletlen növénnyel. 

burgonya minősége

 

A héj minőségét befolyásoló egyéb növényvédelmi eljárások

A termelők a következők révén befolyásolhatják a héj minőségét:        

  • Kerülik a rossz feltételekkel rendelkező termőterületet: például rossz vízelvezetés vagy alacsony vízmegtartó képesség
  • Minőségi, a megbetegedések által kevésbé érintett vetőgumó választása
  • A vetőgumó tárolóhelyének fertőtlenítése a betegségek továbbterjesztésének elkerülése érdekében
  • Öntözés a betegségek (például a sugárgombás varasodás) megelőzése vagy minimalizálása érdekében
  • Jó körülmények közti betakarítás a fizikai károsodás és a parazitabetegségek elkerülése érdekében
  • A mésszel való trágyázás kerülése közvetlenül a burgonya vetése előtt, mivel ez elősegítené a sugárgombás varasodás kialakulását

 

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.