Az almatermésűek rothadása és betegségei

Sok fajta kórokozó (gomba, baktérium, vírus és fonalféreg) támadja meg az almatermésű fákat. Ezek megtámadhatják közvetlenül a gyümölcsöt megjelenésében visszataszítóvá vagy ehetetlenné téve, illetve megtámadhatják és legyengíthetik a fát - törzset, ágakat, leveleket - is. A fában okozott kár csökkenti a terméshozó képességet és növeli a növény esélyeit a téli károsodásra, vagy további élősködők támadására.

 

alma egészség

A legelterjedtebb betegségek az alma mozaik vírus, a rozsda, a különböző rothadások és a tűzelhalás. Európában a tűzelhalás a körte legveszélyesebb betegsége. Gyakoria a rovarok és atkák okozta kártétel is. Megfelelő tápanyag-ellátás szükséges az almatermésűek egészségének megőrzéséhez, hogy ellenállóbbá tegyük őket a kártevőkkel szemben.

 

Tápanyag-ellátás és az almatermésűek rothadása és betegségei

Kálium

alma egészség

Fontos, hogy a kálium koncentrációja egyensúlyban legyen a többi kationnal, különösen a kalciummal. A kalciumfelvételnél nagyobb mennyiségű káliumfelvétel jelentősen növeli a rothadt gyümölcs előfordulásának, és a fiziológiai rendellenességek kockázatát.

 

 

 

Kalcium

A tárolás során fellépő rothadás kialakulása minimalizálható kalcium alkalmazásával. A többször megismételt lombtrágyázás a leghatásosabb módszer az ilyen típusú károkozás enyhítésére.

alma egészségalma egészség

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.

A Yara által javasolt termékek almatermésűek termesztésekor