A paradicsom hozamának növelése

A kiegyensúlyozott tápanyagellátás a gyökérképződés, a vegetatív növekedés, a virágzás és a bogyófejlődés szakaszaiban alapvető a megfelelő hozamú piacképes paradicsom eléréséhez. A szabadföldön termesztett paradicsom esetében a magas hozamhoz jó vízáteresztő képességű talaj szükséges, ahol a víz nem limitáló tényező.

A makroelemek hatása a paradicsom hozamára

Nitrogén

paradicsom hozam     

A nitrogén kulcsfontosságú összetevője az enzimeknek, vitaminoknak, klorofillnek és egyéb sejtalkotóknak, amelyek mind létfontosságúak a termés növekedéséhez, fejlődéséhez. Ezért a nitrogén az egyik legfontosabb tápelem, nélkülözhetetlen a jó terméshozamú paradicsomhoz. A növények kb. 2,2–2,4 kg nitrogént vonnak el a talajból egy tonna gyümölcsre számolva. Ezért nagy mennyiségben (legalább 250 kg/ ha) van rá szükség, egy átlagos 100 t/ha hozamú ültetvény esetében. Azonban a túl sok nitrogén káros lehet a terméshozamra, ezért fontos, hogy az adagokat a helyi követelmények figyelembevételével határozzuk meg.

A paradicsom esetében különösen fontos a nitrogénforma: kulcsfontosságú az ammónium- és nitrátformák megfelelő egyensúlyát megtartani, ezáltal lehet gyors növekedésű, jó hozamú növényeket termeszteni.

 

Foszfor

paradicsom hozam

A foszforra a korai növekedési stádiumokban van szükség, majd virágzáskor, végül terméskötődéskor. Azokban a talajokban, amelyekben a növények számára a hozzáférhető foszfor mennyisége alacsony, a foszfortartalmú műtrágyák alkalmazása növeli a terméshozamot, és gyorsítja a gyümölcsérést, így betakarításkor a zöld gyümölcsök száma alacsonyabb lesz.

 

 

 

 

Kálium

paradicsom hozam

A paradicsom relatíve nagy káliumigényű, több mint 300 kg/ha mennyiségű káliumot hasznosít. A nagy káliumszint nagy terméshozamot eredményez. A kálium, a magnézium és a kalcium megfelelő arányának megtartása kulcsfontosságú.

 

 

 

 

 

 

Másodlagos tápelemek

Kalcium

paradicsom hozam

A kalcium szükséges a levélzet növekedéséhez, a gyökérzet fejlődéséhez, ezáltal segíti a kedvezőbb hozam kialakulását. A szezon közbeni elérhetősége kritikus a hozam szempontjából. A szezon során többször adagolják, a káliummal és a magnéziummal megfelelő egyensúlyban kell lennie.

 

 

 

 

 

Kén

paradicsom hozam

A kén fontos a paradicsom hozama szempontjából. Szükség van rá a szezon során folyamatosan. A talajok gyakran kénhiányosak. Levéltrágyázás formájában való adása hatékonyabb lehet, mint a fejtrágyázás.

 

 

 

 

 

 

  

Mikroelemek

A mikroelemek hiánya negatívan befolyásolja a terméshozamot. Fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy a mangán és a bór nincsenek jelen túl nagy mennyiségben, mert az mérgezéshez vezet, és gátolja a növekedést. A legfontosabb mikroelem a bór, amely ha nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre, a termés vállrészének parásodásához, súlyosabb hiány esetében pedig a gyümölcs formájának kialakulását gátolja. 

 

Egyéb növénytermesztési gyakorlatok a terméshozam növelésére

  • A növények ültetési sűrűsége kritikus fontosságú, ennek optimalizálásával érhető el, hogy a termesztett növények a környezeti tényezőket (főleg a napsugárzást) a lehető leghatékonyabban tudják felhasználni, így a hozamok maximalizálhatók. 
  • A talaj pH-jának optimalizálásával érhető el, hogy a növények a tápanyagokhoz a lehető legnagyobb mértékben hozzáférjenek. A herbicidek használata által a terménynek nem kell versenyezni más növényekkel a tápanyagokért.
  • A hőmérséklet és fényintenzitás a virágzás kezdetén kritikus fontosságú, fontos az akadálytalan virágképződés, a megfelelő beporzás, megtermékenyítés és terméskötődés esetében. 
  • A magas hőmérséklet és a stressz következtében a virágbimbók még a virágzás előtt elhalhatnak. Ezen körülmények a virágzás során abnormális virágfejlődést vagy pusztulást okozhatnak. 
  • A termesztők a levelezéssel minimalizálhatják a túl nagy fokú kompetitív vegetatív növekedést, leggyakrabban az alsóbb levelek eltávolításával, így az érő gyümölcsöket több fény érheti. Ez javítja a hajtás alján a légmozgást is, csökkentve a hajtásbetegségek kialakulásának esélyét. Nagy fényintenzitású helyen azonban vigyázni kell, nehogy túl sok levelet távolítsunk el, ugyanis a túl sok fény a napégés kockázatával jár. 
  • A szén-dioxid-koncentráció növelése az üvegházas termesztés esetében megnöveli az egyes gyümölcsök méretét és a terméshozamot is. Ez különösen az olyan üvegházakra igaz, ahol a szellőztetés nem megfelelő. 
  • A sótartalom szabályozása a gyökér környezetében megfelelő talajmosási alkalmazások használatával és hatékony vízgazdálkodással a növekedés maximalizálását eredményezi és biztosítja a megfelelő tápanyag-hozzáférést. 

 

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.