Az egészséges levélzet biztosítása

A megfelelő levélstruktúra kifejlődését követően a magas búza terméshozamot elősegítő másik tényező az egészséges levélzet fenntartása egészen a szemfejlődési szakaszig annak érdekében, hogy a napfényt minél nagyobb arányban lehessen hasznosítani, és a segítségével a termést növelni.

A tápelemek hatása az egészséges levélzet kialakulására

búza hozambúza hozam

 A nitrogén, a kálium és a magnézium különösen fontos az egészséges levélzet biztosításához. A klorofill egy nitrogénben és magnéziumban gazdag fehérje, amely a zöld színt kölcsönzi a növény számára, s amely központi szerepet tölt be a hatékony fotoszintézisben. A levél klorofilltartalma és a nitrogén közti kapcsolat jól bizonyított: a levél százalékos nitrogéntartalmának növekedése több klorofillt eredményez.

búza hozam

búza hozambúza hozam

        

A négy nitrogén molekulához kapcsolódó magnézium a klorofill központi alkotóeleme. A magnéziumszint emiatt szintén fontos a zöld levélzet biztosításához.

  búza hozam      

A levélzet zöld színintenzitásához hasonlóan fontos annak biztosítása, hogy a növény megfelelő struktúrája és felépítése fennmaradjon, javítva a növény fényelnyelő képességét, és ezzel növelve a terméshozamot.

A kálium nagyon fontos szerepet játszik a sejtek szilárdságának biztosításában, valamint a növényen belüli tápanyagforgalom fenntartásában. A jó káliumellátás fokozza a fotoszintetikus aktivitást, így a termés mennyisége és minősége szempontjából is egyaránt fontos.

A nem megfelelő kálium-ellátás a növény satnyulásához, és a levelek hervadásához vezethet. A káliumhiányos szár törékenyebb, ami növeli a megdőlés kockázatát, ez pedig drámaian lecsökkenti a hozamot és a minőséget is. A növény a kálium többségét tavasszal veszi fel. A sarjadás kezdetétől annak végéig a búza átlagban körülbelül 7,7 kg K2O-t vesz fel naponta.        

A tápanyag-ellátásnál ezt a szükségletszintet érdemes figyelembe venni.

Partnereink

retail

Tekintse meg partnereink listáját, ahol megvásárolhatja termékeinket.