március 01, 2020

Új utakon a tápanyagellátásban - 1. rész YaraVita a szántóföldi gyakorlatban

Szerző: Tóth Gábor

A vegetációban tapasztalható évjárati anomáliák okán egyre nagyobb kihívást jelent a növények tápanyagfelvételi dinamikájával megegyező mennyiségű mezo- és mikroelemek biztosítása. Ezek kijuttatása mind növényélettani szempontból, mind az elért termésszint fenntartásához szükséges.

Ezen túl, az előállított végtermék minőségnek meg kell felelni az egyre magasabb felvásárlói elvárásoknak. A kertészetben és szántóföldön megtermelt termékeknél feldogozottsági szinttől függetlenül meghatározó szerepe van a kijuttatott tápelemeknek a minőségi paraméterekre. Ahhoz hogy a megcélzott mennyiség és minőség biztosított legyen, célszerű egy tápanyag-ellátási stratégiát összeállítani. Az elmúlt években több gazdaságban a Yara technológia lett a lombon keresztüli mikroelempótlás fő pillére. Itt a YaraVita lombtrágyákat kell kiemelni, melyek gyors, hatékony és kiegyensúlyozott mikroelem-ellátást biztosítanak a különböző növényfajok igényeinek megfelelően.

A lombtrágyázásról, és a YaraVitával kapcsolatos szántóföldi és gyümölcstermesztési tapasztalatokról kérdeztem az Eurotrust Consult Kft. szakembereit. A szántóföldi növények aktualitása okán, elsőként a cégcsoport növénytermesztés vezetőjét, Herczeg Norbertet kértem, hogy mutassa be a gazdaságot.

„A vetésszerkezetben a hagyományos szántóföldi növények dominálnak. Őszi búza területünk 390 ha, őszi árpa 140 ha, szemes kukorica 240 ha, az olajos portfólióban a napraforgó 160 ha, és őszi káposztarepcét 440 ha-on termelünk.

Cégünk nagy hangsúlyt fektet a tápanyag visszapótlásra. A tápanyag-ellátásnál ügyelünk arra, hogy a kijuttatott tápelemek aránya a növény igényét kövesse. Az elmúlt években az okszerű tápanyagellátás ellenére az őszi búza terület egy részén az állomány fejlettsége gyengébb volt az átlagos növény állapotnál. Ennek okán 2018-ban a terület egy részéről talaj és levélmintát gyűjtöttünk, melyet a Yara Megalab pocklingtoni laborjában vizsgáltattunk be. Az analitikai eredmények megerősítették, hogy a vizsgált területen az alacsony pH értékek és az átlagosnál kötöttebb talajviszonyok miatt egyes mikroelemekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Másrészt a levélmintákban mért magas nitrogénszint rávilágított, hogy a vizsgált terület talaj és éghajlati adottságai mellett 10-15% csökkenthetjük a kiadott nitrogén mennyiséget. A mennyiség mellett a minőségre is fókuszálunk; ebben nagy szerepet játszik a YaraVita lombtrágyák alkalmazása. Csak egy példa: kalászosoknál 8 t/ha körüli termésátlag mellett, stabilan malmi minőségű gabonát termelünk. Kalászosokban az első kezelést a Yara növény specialistájával, a YaraVita Gramitrel-vel végezzük, majd következnek a további kiegészítő kezelések. Repcénél, napraforgónál a YaraVita Brassitrel Pro kerül az első korai kezelésekbe. Ez a kombináció gyakorlatilag tartalmazza az olajos növényeknél szükséges mikroelem esszenciát. Mindkét növény bórigénye magas, ezért a vegetáció további részében a szükséges bórmennyiséget osztottan, YaraVita Bortrac-val juttatjuk ki. Fontos szempont a lombtrágyaválasztásnál, hogy a YaraVita termékcsalád tagjai nemcsak növényvédőszerekkel hanem egymással is jól keverhetők, és beilleszthetőek a szántóföldi technológiába. A sikeres együttműködést 2020-ban is folytatjuk a Yara-val.”