január 26, 2021

Szezonindítás YARA-módra

Szerző: Makra Máté

Minden év ezen időszakában előkerül, hogyan is készüljünk az előttünk álló tavaszi időszakra. Néhány hét ugyan még visszavan, mire a földekre rá lehet menni, addig is tekintsük át röviden, mit tartsunk szem előtt, amikor műtrágyát választunk, és a Yara milyen eszköztárat biztosít ehhez.

Az őszi vetésű növényeink, így a kalászosok, valamint a repce fő tápanyagfelvételi időszaka is a tavasz első felére tevődik. A talajhőmérséklet ekkor még alig néhány fokos, így az egyes tápanyagok felvehetősége is igen korlátozott. Mire a növény számára is felvehetővé válnak, hosszabb-rövidebb idő szükséges. Olyan tápelemformák kijuttatására van szükség, melyek a kijuttatást követően a lehető legrövidebb időn belül hasznosulni is tudnak. Az intenzív növekedés megindulásával hirtelen megnő az igény a tápanyagokkal szemben, ekkor naponta akár 6 kg/ha könnyen felvehető nitrogénnek kell rendelkezésre állnia. Mivel a növények nitrát formában hasznosítják azt a leghatékonyabban, célszerű olyan nitrogén műtrágyát választani fejtrágyázásra, mely gyorsan ható nitrogén formát is tartalmaz. A nitrogén hasznosulásban egyre nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani a megfelelő kénellátottságnak is.

A YaraBela Sulfan ezen kritériumoknak minden szempontból megfelel. Nitrogén tartalmának közel fele a gyorsan ható nitrát, fennmaradó része pedig ammónium, ami a talaj felmelegedési ütemének megfelelően nitrát formává alakulást követően később hasznosul. A kénfelvétel szempontjából az 1. ábrán látható módon ki kell emelni, hogy a nitrogén felvételének ütemét követve, gyakorlatilag a teljes tavaszi időszak alatt folyamatosan igényli azt, amit a fejtrágyázások során is célszerű figyelembe venni. A teljes időszakra vonatkoztatva repcénél 4:1, míg őszi búzánál az 7:1 nitrogén: kén arány érvényesül. A YaraBela Sulfan 4 :1 aránya így megfelelő tavaszi megosztás esetén mind a nitrogén, mind a szükséges kén tekintetében megfelelő választás.

Slide1.JPG

A fejtrágyázás mellett az első lombtrágyás kezeléseket is a korai tavaszi fejlődés segítése érdekében el kell végezni. Kalászosoknál bokrosodás végén, szárbaindulás elején kijuttatott YaraVita Gramitrel 2-4 l/ha-os dózisban fedezi a teljes igényt a számukra legfontosabb mikroelemekből (2. ábra). Javaslatunk egy kijuttatás esetén 3 l/ha, ha két menetben tervezzük, akkor mindkét alkalommal 2 l/ha.

Slide2.JPG

Slide3.JPG

A YaraVita Brassitrel Pro az olajos növények igényeinek megfelelő összetételű levéltrágya, így elsődleges javaslatunk a repce kora tavaszi indítására is. A szükséges bór, mangán és molibdén mellett jelentős magnéziummal és kalciummal segíti a fejlődést. Kísérleti eredményeink alapján a Brassitrel Pro-ra alapozott technológiánk az elmúlt években megbízható mértékű többletet eredményezett (3. ábra). Növényvédő szerekkel való jó keverhetősége miatt a tavaszi növényvédelmi munkálatok során biztos helye van a legtöbb tankkeverékben. Ennek ellenőrzésére a TankMix adatbázisunk továbbra is folyamatosan bővülő adatbázissal áll rendelkezésre.

Slide4.JPG

Nem mehetünk el szó nélkül a tavaszi vetésű növényeink alap- és startertrágyázása mellett sem. A YaraMila melegen granulált, mezo- és mikroelem kiegészítésű változatos NPK arányú komplex műtrágyák továbbra is rendelkezésre állnak. Kiváló oldékonyságuknak köszönhetően a vetést követően megbízható tápanyagforrást jelentenek, fizikai tulajdonságuknak köszönhetően pedig egyenletesen, a szükséges dózisban pontosan adagolhatóak. A vetési munkálatok során vetőgéppel való kijuttatás esetén probléma és fennakadás nélküli munkát tesznek lehetővé. Magas hatóanyagtartalom és széles P/K arányok mellett változatos talajellátottsági értékek mellett választható ki a számunkra megfelelő összetétel.

A Yara termékek pontos összetétele mellett részletes technológiai javaslataink a www.yara.hu honlapunkon olvasható. Széles kereskedői háttérrel, változatlan szakmai hozzáállással állunk rendelkezésre a 2021-es évben is, legyen szó a termékeink elérhetőségéről, felhasználásáról, illetve a tápanyagutánpótlással kapcsolatos kérdésekkel.