június 03, 2021

Segítő támogatás, stabil felhozatal

Szerző: Szabari Szabolcs

Gyönyörű májusi időt hoz a június, az áprilisi május után – olvasom (igaz, kétszeri nekifutással…) a várható előrejelzést. Méltán nyakatekert összegzése ennek a kurta-furcsa évszaknak. Látva és járva a napraforgó-, és kukoricatáblákat - vetésidőtől és régiótól függően - az átlag egy-, de inkább kéthetes fenológiai lemaradás szinte mindenhol tapasztalható. A májusi aranyból jutott most mindenhová, de a tartós meleg az, ami hiányzik, és kimaradt az idei tavaszból.

A szeles hűvös időben, s a még mindig csak 15-16 Celsius fokos talajban lilultan fáznak a 3-5 leveles kukoricák, az erős gyomnyomás és a gyomirtók okozta stressz tovább fokozza az élettani tüneteket a napraforgókban is, „mintha fogná alulról a lábukat valami…”

YV_Brassitrel.jpg

Ha pedig a talajból gátolt a tápanyagfelvétel, akkor lombon keresztül kell segítsünk, hogy ezt a lemaradást minél jobban redukáljuk, ezt az „arculütést” minél gyorsabban enyhítsük. Célzott növényspecifikusággal, azonnal felvehető formában, esszenciális mezo- és mikroelemekkel hozzuk fel együtt a stressz okozta vontatottságból a két legfontosabb kapáskultúránkat is! A YaraVita termékekre jellemző koncentrált hatóanyagtartalom, az összetétel, az egyedi formulázás, a kiváló esőállóság és a több hónapos tartamhatás mind-mind garanciát jelentenek a hatékony felhasználásra. Alábbi két vezértermékünket a mindenkori technológiába építve javasoljuk, ahol a fenológiához igazodó, lehető legkorábbi kijuttatás egy többszörösen megtérülő befektetést fog eredményezni.

napraforgó_article.jpg

Kalászosaink és partnereink által már egyaránt jól ismert YaraVita Gramitrel mellett, a másik növényspecifikus zászlóshajónk a YaraVita Brassitrel Pro, kifejezetten az olajos és fehérjenövények igényeire kifejlesztve. Nagy hatóanyagtartalmú (443 g/l), formulázott, szuszpenziós, magas fajsúlyú (1,537 kg/l) koncentrátum, magnézium, mangán, bór, molibdén és kalcium egy kannában.

6-8 leveles és csillagbimbós állapot: a napraforgó életében ez a két kulcs-fenológiai stádium, melyekben a növény aktuális kondíciója, tápelem-ellátottsága, egészsége és életereje alapvetően befolyásolja a várható termésünk mennyiségét és minőségét. Nem mindegy hát, hogy ezeket a kritikus időszakokat hogyan éli meg, s ehhez milyen segítséget kap tőlünk az állomány. Főképp akkor, mikor tudjuk, hogy az optimálishoz képest (a tavalyi aszály után, most épp a hideg miatt, de) újra egy hátrányt kell, hogy ledolgozzunk. Tápanyagigényt és felvételi dinamikát lekövetve, 3 liter/ha dózisban javasoljuk a Brassitrel-es kezeléseket ebben a két érzékeny fejlődési szakaszban (akár növényvédelmi, gomba elleni védekezéshez kapcsoltan is). Az első Brassitrel dózis a tányérdifferenciálódás időszakában élénkíti a tápanyagforgalmat, növeli a várható tányérátmérőt, az intenzívebb vegetatív tömegnövelés és fotoszintézis által. A második célzott kezelés pedig javítja a megtermékenyülést és növeli a kaszatok beltartalmi értékeit. Különösen fontos és megtérülő gondoskodás ez ott, ahol a meghatározott bázis feletti olajtartalom %-ért plusz bonifikáció illeti meg a munkánkat.

            Kukorica esetében is ez a 6-8 leveles állapot az, ahol „sok minden eldől”. A csődifferenciálódás megkezdődik, ebben a - szénhidrátok lebontásában és a fehérjetermelésben résztvevő enzimek összetevőjeként - a cink szerepe kulcsfontosságú. Hozzátéve, hogy magyarországi talajaink döntő része cinkhiányos, a talajoldatban döntően alacsony a mindenkori pH-tól is függő/felvehető cink-koncentráció, s az erőteljes gyökérképződés érdekében, mivel a talajon keresztüli felvétel most is limitált, antociánosan fáznak a növényeink, a foszfort és a cinket lombon keresztül célszerű kijuttatnunk.

A YaraVita termékcsaládunk kukorica-növényspecifikusa a YaraVita Zeatrel, 628 g/l összhatóanyag-tartalommal: foszfor, kálium, magnézium és cink egy termékben (440 g/l P2O5, 75 g/l K2O, 67 g/l MgO, 46 g/l Zn). Ajánlott dózisa: 3-5 l/ha közötti.

Az életszerűség és költséghatékonyság, s ezzel együtt az, hogy „időben odaérjünk”, nem mindig teszi lehetővé, hogy önálló lombtrágyás kezeléseket végezzünk az állományokban, legtöbbször ezt növényvédelmi beavatkozáshoz szoktuk kapcsolni. Ekkor mindig felmerül a YaraVita lombtrágyák és az alkalmazandó peszticidek keverhetősége, kompatibilitása. Ehhez egy zsebben elférő segítség a Yara TankmixIT alkalmazása. Ingyenes, bárki számára elérhető applikáció okostelefonra. Egy online, folyamatosan frissülő, több mint 40 000 db keverési próbát tartalmazó adatbázis, melyet a YaraVita gyártási központjában, az angliai Pocklington-ban dolgozó kollégák tartanak naprakészen, a 2010-es évek elejétől napjainkig. Egy személyre szabott támogatás, mind a felhasznált YaraVita lombtrágya dózisát, a víz mennyiségét, a növényvédőszer hatóanyagok típusát, dózisát illetően, legyen szó gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szerről.

 A YaraVita termékcsalád gyártása és fejlesztése mögött 1967 óta immáron 54 éves tudás és globális tapasztalat áll. Ezen a zavarba ejtően túltelített és túlkínálati magyarországi lombtrágyapiacon, évre-évre töretlenül növekszik a Yara lombtrágyák népszerűsége. Egyre népesebb a felhasználó partnereink köre, hisz mind a növények, mind a gazdálkodói tapasztalatok jelzik felénk a döntés helyességét és közös munka eredményességét.