április 12, 2020

Cukorrépa- és szójatermesztők! 5 Yara termék, melyek az Ön sikéréhez is hozzájárulhatnak!

Szerző: Tóth Milena

Ezen két növény termesztése, vetésszerkezetben történő szerepeltetése az utóbbi időben háttérbe szorult. Ez részben azzal indokolható, hogy mindkét növény termesztése nagy technológiai fegyelmet igényel, másrészt az ország kevés része alkalmas a hatékony termesztésükre. Ebben a cikkben a tápanyagutánpótlásukhoz szeretnénk adni hasznos információkat és technológiai javaslatokat.

Miért fontos a kálium megfelelő mennyiségben történő kijuttatása?

A káliumnak fontos szerepe van a víz- és tápanyagszállításban, a fehérje- és szénhidrátképzésben, a cukorszállításban, a sztómák működésében. Továbbá enzimaktivátor és fokozza a fotoszintetikus aktivitást is. A kálium kiemelt funkciója cukorrépánál a cukorképzés, szójánál a fehérjeszintézis. A répának 5,5 kg/t fajlagos K igénye van, amelyet ha egy 60 t/ha átlagterméssel számolunk, akkor 330 kg/ha K-nak felel meg. A szója fajlagos igénye 51 kg/t, ami majdnem háromszorosa pl. egy búzáénak. A jó K ellátás a cukorrépa esetében döntő, különösen a vetés után 1-2 hónapban.

cukorrépa_ábra.jpg

A szója kálium felvétele a negyedik hármas levél megjelenésétől a hüvelyképzés kezdetéig nagyon intenzív, majd a maximális magméret kialakulás előtt újra megnövekszik a K beépülése a növénybe. Tény, hogy ezeket a magas tápelemigényeket lombon keresztül nem lehet kijuttatni, de kihasználva a K növényen belüli mobilitását a kisebb mennyiségű lombon keresztüli K pótlás is fokozhatja a termésbiztonságot. Erre kiváló eszköz lehet a YaraVita Safe K, mely 500 g/l K2O tartalmával az egyik legmagasabb mono K tartalmú lombtrágya a piacon. Szójában a sorok záródása előtt, cukorrépában a sorok záródása után javasolt egy, vagy kétszeri alkalommal 5 l/ha dózisban kijuttatni.

Miért fontos a kén megfelelő mennyiségben történő kijuttatása?

A kén élettani szerepéről az utóbbi időben a kénigényes növények, mint a búza, repce tápanyagutánpótlása kapcsán számos információt lehetett olvasni a szaksajtóban. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a cukorrépa esetében 60 t/ha terméssel (+lomb) együtt 25-30 kg elemi ként vonunk ki a talajból. Ez nem tűnhet soknak, de ha azt figyelembe vesszük, hogy pl. 8 t búzatermés hasonló mennyiségű ként épít be, akkor erre érdemes odafigyelni. A másik fontos tényező az N:S aránya. Ez csak a termésre vonatkoztatva 5:0,7-hez, vagyis 7 körüli, hasonlóan a búzához!

Szójánál nem kérdés a kén szerepe, hiszen a fehérjeképzés kulcseleme. 4 t/ha termést számolva a szója kénigénye 20-25 kg/ha. Különösen fontos a magképzés időszakában a kielégítő S mennyiség jelenléte.

Kénpótlásra a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3 + 200 g/l N) lombtrágyánkat javasoljuk 3-5 l/ha dózisban. Cukorrépában a növény korai, 4-6 leveles fejlettségekor, szójában az első virágok megjelenése előtti fenológiában jutassuk ki.

Miért fontos a bór megfelelő mennyiségben történő kijuttatása?

A bór szerepe elsősorban a szénhidrátképzésben és az asszimilációs folyamatokban van. Hiánya esetén leginkább a szénhidráttranszportban támadnak zavarok. Ha a szénhidrát felhalmozódik, a fehérjeszintézis lelassul. A bórral jól ellátott növények a vízzel is jobban tudnak gazdálkodni, így nem csak a termés mennyiségére, hanem a minőségére is kedvező hatás érhető el. Cukorrépánál bórhiány esetén szívrothadás jelentkezhet, ami a bór sejtfal rugalmasságát befolyásoló szerepével függ össze. Komplex növényélettani hatásai közül cukorrépánál a cukorképzésben, szójánál a virág- és termésképzés fokozásában van jelentős szerepe. A cukorrépa hektáronként 300, a szója 120 g bórt igényel, melynek kielégítésére az intenzív növekedési szakaszban 1-2 l/ha dózisban a YaraVita Bortrac-ot (65 g/l N + 150 g/l B) javasoljuk.

Miért fontos a molibdén megfelelő mennyiségben történő kijuttatása?

A molibdénnek a növények N ellátásában, a fehérjeszintézisben, a foszfátanyagcserében van fontos szerepe. Az egyetlen mikroelem, amely talajban és növényben egyaránt mobilis és az egyetlen, melynek felvehetősége a pH növekedésével nő. Jelentősége cukorrépánál a cukortartalom növelésében, szójánál a N-ellátásban és a fehérjeanyagcserében van. Két „hasznos” enzim, a nitrátreduktáz és a nitrogenáz fémkomponense is. A növényeknek nagyon kis mennyiségben van rá szükségük, melyet lombtrágyázással is kielégíthetünk. A Yara javaslata a YaraVita Molytrac, melyből 0,25 l/ha dózist érdemes kijuttatni a cukorrépa 4-6 leveles állapotában, szója 5-15 cm fenológiájában, akár a YaraVita Thiotrac-kal egymenetben.

Természetesen bármely elem hiánya (ritkán többlete) befolyásolhatja a termést, ezért érdemes komplex lombtrágyákat alkalmazni, különösen a növények korai fejlettségi stádiumában. A YaraVita Brassitrel Pro összetételéből (69 g/l Mg + 124,6 g/l CaO + 4 g/l Mo + 70 g/l Mn + 60 g/l B + 116 g/l MgO) adódóan tökéletesen kielégíti a fiatal cukorrépa és szója növények mezo- és mikroelem igényét. Javasolt dózisa 3-4 l/ha. Későbbi fenológiákban a fentebb említett YaraVita termékek használatát javasoljuk.