július 27, 2020

Yara ajánlatok a 2020. évi sikeres repce induláshoz

Szerző: Gyuris Kálmán

A betakarítás előtt vagy utána döntsünk a következő évi termesztés legfontosabb kérdéseiről; úgymint vetőmag, alaptrágya? Ez a repce esetében mindig dilemma, de azért vannak olyan alapigazságok, olyan termékek, amelyek soha nem hagynak cserben.

Ezért ha már most, a betakarítás előtt döntünk, akkor sem fogunk hibázni, és a későbbiekben az időzavarból, logisztikából adódóan nem kerülünk kényszerpályára. Egyik ilyen terület a tápanyag utánpótlás kérdése, a Yara termékek választása.

  1. Alaptrágyázás: A neve is jól mutatja, az alapokról van szó. Itt dől el a kérdés; itt alapozzuk meg a kezdeti fejlődést, a jó gyökérképződést, a télállóságot, az elágazások számát, vagyis a jövő évi termést. Ezt nem tudjuk a későbbiekben pótolni, korrigálni, egyéb elemekkel helyettesíteni. A YaraMila komplex, melegen granulált, mikroelemeket is tartalmazó műtrágyacsaládból választhatunk ideális terméket repcénk számára.

A magyarországi talajok ellátottságát, illetve a repce igényét figyelembe véve a következő termékeket, dózisokat ajánljuk tisztelt partnereinknek:

Ideális, jó vagy igen jó P-K ellátottság esetén a YaraMila 9-12-25 termékünket ajánljuk. Gyakorlatilag ez a műtrágya fedi le a repce elméleti igényét; átlagosan 300-350 kg/ha mennyiségben kijuttatva. A magyar szántók nagy része azonban nem tartozik a jól ellátott területek közé - különösen foszforból, - ezért a magasabb hatóanyag tartalommal rendelkező termékek az ideálisabbak; a YaraMila 8-24-24 és a YaraMila 7-20-28. Ezekből a javasolt mennyiség 250-300 kg/ha. Mindkettő ként, valamint mikroelem kiegészítést is tartalmaz, illetve a YaraMila 7-20-28 még magnéziumot is. Külön felhívom a figyelmet a YaraMila 16-27-7 összetételű termékünkre, amelyeket káliumban jól ellátott területekre ajánlunk, és ezzel a termékkel egymenetben a magasabb őszi nitrogénigényt is ki tudjuk elégíteni. A termékekben lévő foszfor kiváló oldékonysága a kritikus időszakokban is biztosítja az elegendő felvehető foszfort, ami különösen ősszel, kora tavasszal lehet termés limitáló tényező. Ezen kívül a kiemelkedő fizikai tulajdonságai révén az egyenletes szóráskép is termésnövelő tényező.

  1. Fejtrágyázás: Bár egy kicsit korai még erről beszélni, de az elmúlt években a késői őszi beavatkozás előtérbe került. 30-40 kg/ha hatóanyagról van szó, és a kénre is odafigyelve a YaraBela Sulfan az ideális termék.
  2. Lombtrágyázás: Az intenzív repcetermesztésnek ma már kihagyhatatlan része a lombtrágyázás, Az őszi kezelés meghatározó a megfelelő mennyiségű és minőségű repce termesztésében.

repce diagram111.png

A repcéről további információk találhatóak a yara.hu oldalon. Bármilyen kérdés esetén forduljon szaktanácsadó kollégáinkhoz, akiknek az elérhetősége szintén megtalálható honlapunkon.