március 03, 2022

Változó körülmények, változatlan hatékonyság a tápanyagellátásban

Szerző: Makra Máté

Az emelkedő input árak, az időjárási szélsőségek okozta kitettség megköveteli, hogy olyan technológiát kövessünk, ami megbízható háttérrel rendelkező forrásból származik, és bizonyított hatással rendelkezik. A Yara ezen feltételek szerint összeállított javaslatai segítenek, hogy költséghatékony és eredményes növénytermesztést folytathassunk.

A tél végi, tavaszi szemlék során tapasztaltak alapján igen változatos képet mutatnak őszi vetésű növényeink. A lemaradt, gyengébben fejlett állományok megsegítésére különös figyelmet kell fordítani. Ilyen esetekben javasolt első kezelésként magas foszfortartalmú lombtrágyával segíteni a korai fejlődést. A YaraVita KombiPhos és a YaraVita Zeatrel 1,5-2,0 l/ha dózisban a kalászosok és a repce indulását segíti a téli nyugalom után. Magas foszfortartalmuk mellett káliumot, magnéziumot, zinket, illetve a KombiPhos mangánt is tartalmaz.

               A YaraVita Gramitrel a kalászosokban a bokrosodás végi időszakban a szükséges mikroelemek ellátottságát biztosítja. Összetétele kifejezetten a kalászosok specifikus igényének fedezését szolgálja. Dózisa egy alkalommal való kijuttatás esetén 3 l/ha, míg ha megosztva juttatjuk ki, akkor célszerű az első alkalommal a bokrosodás végén 2 l/ha dózisban, majd a szármegnyúlás időszakában újabb 2 l/ha dózisban kipermetezni.

               A YaraVita Brassitrel a repce mikroelem igényét teljes mértékben fedező összetételű levéltrágya, kijuttatását a tavaszi első gombaölőszeres kezeléssel kombinációban, vagy önmagában célszerű elvégezni. A bór, mangán és molibdén mellett magnéziumot és kalciumot tartalmaz, melynek a gyakorlatban is megnyilvánuló jelentősége, hogy a Brassitrel Pro-val kezelt repceállományokban alacsonyabb mértékű a szármegnyúlás során kirepedt növények aránya.

Az elmúlt néhány év tavaszi időjárására visszagondolva az általános kondicionálás szerepét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ilyen célra az NPK alapú, mikroelemes termékek használata javasolt. Folyékony formában a YaraVita családból az Universal Bio, míg kristályos, vízoldható régi-új lombtrágya a Folicare 18-18-18. Dózisuk 3-5 l vagy kg/ha, ideális partnere a legtöbb növényvédőszernek, illetve YaraVita terméknek is. Több termék egyidejű kijuttatása előtt mindig célszerű a Tankmix folyamatosan bővülő adatbázisának böngészése a keverhetőség ellenőrzésére.

A tavaszi NPK kijuttatás ideális eszköze a YaraMila termékcsalád mikroelemes, különféle összetételű tagjai (8-24-24, 7-20-28, 16-27-7, 14-14-21). Fizikai paramétereik biztosítják az egyenletes kijuttatást, melynek köszönhetően akár a vetést megelőzően felületre szórva, de a vetőgéppel való kijuttatás során is pontos adagolást tesznek lehetővé. A versenytársakkal való összehasonlításban már alacsony talajnedvesség mellett is rendkívül gyors oldódásával emelkednek ki a sorból.

A vetés során, ha van lehetőségünk, ne maradjon ki a mikrogranulált formájú starter műtrágya sem (Yara NP Starter). Kisebb dózisban ugyan, de alacsonyabb nedvességtartalom mellett is gyorsan ható formában biztosítja a gyökérfejlődéshez szükséges tápelemek mennyiségét. Kijuttatása közvetlenül a magárokba történik, így azonnal felvehető a csírázást követően. Alacsonyabb dózisából (10-20 kg/ha) kifolyólag nem juttatható ki a teljes mennyiségű foszfor- és egyéb tápelemek mennyisége, viszont, ha csak az elmúlt pár év vetést követő néhány hetes időszakára (hideg talaj!) tekintünk vissza, kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen típusú termék kiegészítő jellegű használatára.

               A Yara kiemelten fontosnak tartja termékei okszerű használatát. A CheckIT mobilltelefonos alkalmazás a tápelem hiánytünetek beazonosítását, míg a TankmixIT a lombtrágyák keverhetőségének ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazás. Ez utóbbi több tízezer már elvégzett keverési próba eredményét tartalmazza. Az atFarm a differenciált műtrágya kijuttatás egyik eszköze, mely műholdképes elemzést követően változó dózisú műtrágyakijuttatás megvalósítását tesi lehetővé.