június 27, 2019

Tavaszi vetésűek lombtrágyázása

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt évek tendenciáit követi az időjárás - hosszú hónapokon keresztül aszály+meleg, aztán sok csapadék+hideg idő, - és ez nem igazán kedvez a tavaszi vetésű növényeknek sem; vontatott kelés, gyomirtási probléma, lassabb tápanyag felvétel, stb. jelentkezhet. Ezeket a tényezőket is figyelembe véve a következő termékeket, technológiákat ajánljuk partnereinknek.

A kapás növények közül első helyen a napraforgó lombtrágyázását emelem ki. Ennek több oka is van: mint olajos növénynek nagyon jó a tápanyag-reakciója, ezen kívül jól beilleszthető a technológiába. Egymást kiegészítő termékekkel rendelkezünk, melyekkel a mennyiségen kívül a minőségre is pozitív hatással van a kezelés. A napraforgó lombtrágyázására első helyen a YaraVita Brassitrel Pro szerepel. A többi növényspecifikus termékünkhöz hasonlóan kiemelkedő hatóanyag-tartalom, valamint igen kedvező összetétel (Mg, Ca, B, Mn, Mo, N) jellemzi, amely a napraforgó igényét maximálisan figyelembe veszi.

Napraforgó_Jászföldön (2).jpg

A standard technológiai javaslatunk a következőképpen néz ki: 6-8 levélpár környékén (az első fungicides kezeléskor) 3 l/h az ajánlott dózis. A kijuttatásnál vegyük figyelembe a tartamhatást, (4-6 hét), a tapadásfokozót (nem kell külön alkalmazni), valamint a keverhetőséget. Általában minden fontosabb fungiciddel keverhető, de kérdés esetén segítséget nyújt a Yara ingyenes szolgáltatása, a tankmix.com, ahol megtalálhatóak a műtrágyák és növényvédő szerek keverhetőségei. Abban az esetben, ha a technológia része a csillagbimbós állapotban történő növényvédelmi beavatkozás, akkor azzal egy menetben 1,5-2 l/ha YaraVita Bortrac a javaslat második része. Ha nem tervezünk ilyen beavatkozást, akkor ezt a bór mennyiséget adjuk a YaraVita Brassitrel Pro-val együtt. Az intenzív, 3,5-4 tonna termést megcélzó partnereinknek a kétszeri YaraVita Brassitrel Pro alkalmazást javasoljuk 1-1 liter bóros kiegészítéssel. Ha nincs lehetőség (szándék) az ilyen típusú, komplex lomtrágya kezelésre, abban az esetben a 3 l/ha YaraVita Bortrac legyen az alap, a korai kezelés.

A YaraVita Brassitrel Pro használatára mindenképpen felhívom a szója és a cukorrépa termesztők figyelmét. Ezen növényeknél a 2-4 l/ha a javaslat a fenológiai fejlettségtől, egyéb beavatkozásoktól függően.

A másik meghatározó tavaszi növényünk a kukorica. A kukorica tavaszi, nyár eleji lombtrágyázása két célt szolgál, egyrészt az ilyenkor ciklikusan bekövetkező hideg időszakokban gátolt a foszfor felvétel, másrészt a magyarországi területeken általános a cinkhiány. Ezeket a tényezőket tudjuk ellensúlyozni a YaraVita Zeatrel 4-5 l/ha dózisával. A magas (440 g/l) foszfor tartalom, illetve a mellette lévő kálium és magnézium a kukorica fejlődését, gyökérképződését stimulálja hidegebb periódusokban. A termékben lévő cink pedig a kisebb cink hiányok ellensúlyozására alkalmas. Az ideális időpont a kijuttatásra a kukorica 5-8 leveles fejlettségénél van. Abban az esetben, ha komolyabb, cink hiány van a területen, akkor a YaraVita Zintrac az ideális termék, a maga 700 g /l hatóanyag tartalmával. Ezen termékünk hektár dózisa 0.5-1 liter között van, a cink hiány függvényében. Egyre többen alkalmazzák a kukorica megtermékenyülési időszaka előtt kijuttatott bóros kezelést. Elsősorban a magasabb értéket képviselő hibrid-, csemege-, valamint az öntözött árukukoricáknál. Javasolt termékünk: YaraVita Bortrac 2 l/ha mennyiségben.

Itt most csak a legfontosabb tavasziak lombtrágyázására tértem ki, de természetesen minden kultúra esetében tudunk olyan terméket, technológiát javasolni, amely a termelő számára egy megtérülő befektetést biztosít. Minden alkalommal, amikor döntenie kell, hogy milyen lombtrágyát használjunk, akkor egy gyors számolást is érdemes elvégezni.

Ha bármilyen kérdése van hatóanyag összehasonlítással, technológiával, eltarthatósággal vagy a beszerezhetőséggel kapcsolatban, akkor keresse a Yara szaktanácsadóit, akiknek elérhetősége megtalálható a yara.hu weboldalunkon.