május 29, 2018

Új kihívások a szőlő tápanyag-ellátásban

Szerző: Tóth Gábor

A tápanyagellátás, ha leegyszerűsítve közgazdasági értelemben vizsgáljuk, pénzügyi befektetést jelent. Ennek értelmében fontos a megtérülési ráta. Nézzük, hogy alakul ez a Yara szőlő technológiájának esetében, melynek eredményességét egy egyszerű, de nagyon logikus elemzéssel mutatjuk be.

Az elemzés alapját az egri Borvidéken beállított 2017-es kísérlet  adja, mely terület  Egerben a Békési dűlőben található. Itt  már a negyedik éve vizsgáljuk a különböző intenzitású  Yara tápanyagellátási szinteket.
A technológia  egyik sarokpontja a virágzás előtt kijuttatott  YaraLiva Nitrabor, a másik a YaraVita lombtrágya család alkalmazása a legfontosabb fenológiai fázisokban.

Matekozzunk együtt, nézzük, mit mutatnak a számok: 

1.Táblázat:  Költség/Haszon aránya* Yara Best Practice gyakorlati útmutató  alapján: 

 szőlő diagram

Haszon/Költség arány = 7

A számokból látható hogy a tápanyagellátásra fordított összeg 75.000 Ft volt hektáronként. Ha a termésátlag alakulását vizsgáljuk, akkor a Yara technológia eredménye 30%-kal magasabb a jó kondícióban lévő kontroll parcellához képest, és jól tudjuk, hogy az önköltség csökkentés legcélszerűbb módja a termésátlag növelése.  A technológia összeállításakor fontos szempont volt a mennyiségi növekedés mellett a minőség. A kísérletben a komplex Yara technológiával úgy értünk el  mennyiségi növekedést  hogy megtartottuk a minőségi paramétereket. Sőt, például a borászati szempontból fontos Alfa-amino nitrogén (az élesztőgombák  fontos tápanyaga az erjedési folyamat során) szint  magasabb volt a kezelt területen, ami meghatározó a bor minőségének szempontjából.

Mit jelent  a költség/haszon arány a  gyakorlatban?

A kísérletben alkalmazott Yara technológia  1 Ft befektetéssel  7 Ft hasznot hozott, ami persze nem minden évjáratban realizálódik, de hosszú távon 4-5 Ft átlag értékkel lehet számolni. Ez magasabb megtérülési ráta, mint a jelenlegi befektetések hozama. De maradjunk a szőlészetnél, és nézzük  milyen szempontokra ügyeljünk a  technológia összeállításánál!

6 TIPP  a technológia összeállításhoz :

  • A megcélzott termésátlag meghatározása
  • Az  alapanyag minőségi paramétereinek meghatározása
  • Tápanyagellátás összeállítása a talaj- és levélanalitikai adatok alapján
  • Előző évek tápanyag mérlegének figyelembe vétele
  • Fajta/alany  tápanyag-ellátási sajátosságok
  • Termőhelyi/dűlő sajátosságok

Termelők mondták……  Yara a gyakorlatban

Ostoros, Ostorosbor Rt. -Rakusz   Róbert növényorvos

 

A szőlő harmonikus táplálása javítja a tőkekondíciót és jelentős hozadéka van a bor minőségi paramétereit illetően. Ebben a már évek óta bevált és a szőlő növényvédelmi technológiájába beillesztett Yara lomtrágyák segítik munkánkat.

 

Verpelét, Varsányi Pincészet- Lizák Gábor szőlőtermesztési vezető.

Évek óta használjuk a Yara technológiát talajon és lombon keresztüli kijuttatással. Az elmúlt évek szüreti tapasztalata, hogy a leszüretelt szőlő minősége kiváló, mennyisége fajta függvényében 20-30%-kal növekedett a felhasznált  tápanyagoknak köszönhetően a korábbi évekhez viszonyítva.

 

Kereskényi László, Ker-Farm Bt. Egri Borvidék

Az Egri Borvidéken szőlőtermesztéssel foglalkozunk, területeink a történelmi Egri Borvidékhez tartoznak. A Yara termékeit a Szőlőtermelő társuláson keresztül vásároljuk, amely 500 ha koordinációját végzi. A tápanyagellátásban a YaraLiva Nitrabor talajon, lombon keresztül YaraVita szőlőspecialitásait használjuk.

 

Tápanyag-ellátási  TIPP a következő időszakra  

A növény élettani folyamataiban ebben az időszakban meghatározó  szerepet játszik  a foszfor, kálium, kalcium, bór, cink, magnézium és molibdén. Ezeket a tápelemeket már a fürtdifferenciálódás fázisában kezdjük el feltölteni, a problémamentes virágzás majd a kötődési folyamatokhoz.  

Tajon keresztüli tápanyag-ellátás:  A termésmennyiség megalapozásához virágzásig, de legkésőbb virágzás végéig 250-300 kg/ha YaraLiva Nitrabort juttassunk a talajba.

Lombtrágyázás: Virágzás-kötődés között YaraVita Frutrel 3-5 l/ha, majd bogyónövekedés alatt YaraVita Universal Bio 4-5 l/ha. Jellemzően a borvidékek túlnyomó részén a levélvizsgálatok káliumhiányt mutattak. Mivel a  szőlő kálium hiányra nagyon érzékeny , a YaraVita Safe K magas koncentrációjú, gyorsan felszívódó folyékony káliumot javasoljuk kiegészítő kezelésekre, és az érési folyamatok elősegítéséhez.