március 19, 2024

Szójatermesztés…. mint egy kényelmes karosszékben

Szerző: Tóth Milena

Az utóbbi időben kissé „felemásra” sikeredett a szója megítélése: egyszerű termesztéstechnológia, a környezeti tényezőkkel szembeni tolerancia, jó értékesíthetőség stb. Ugyanakkor a rutinos termesztők tudják, ahhoz, hogy a végeredmény pozitív előjelű legyen sok buktatón kell túllépni.

Ha nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor a szójatermesztést képzeljék el úgy, mint egy kényelmes karosszéket! Az egyik lába a termőtalaj. A szélsőséges tulajdonságú talajokat (homok-, szik-, köves talaj vagy pH szélsőségek) kivéve mindenütt jól érzi magát a szója. A talajtani tényezők közül kiemelném a talajok vízháztartását, mert a növény vízigénye kifejezetten nagy és ennek részbeni biztosításában a talajnak kulcsszerepe van.

A második láb a klíma. Különösen a virágzás és a szemtelítődés időszakában fontos a kiegyenlített csapadékellátás. A következő láb a technológia részletei. A fajtaválasztás, az oltás, a vetés mélysége, ideje, a sortáv, a növényvédelem, a tápanyaggazdálkodás stb. egészen a betakarításig mind olyan tényező, aminek a megvalósításán múlhat a termés. Mivel háromlábú székkel nehéz biztonságosan hátradőlni, a negyedik láb maga a GAZDA; szaktudása, szakértelme, a helyesen megválasztott és alkalmazott inputok és az elvégzett gépi munka minősége. A széklábakat összeillesztve kapjuk meg a szék lapját, mely nem csak a termésbiztonságot, hanem a termelésbiztonságot is jelenti egyben. Ettől kezdve biztos alapokon áll a szójatermesztés. A szék háttámláját a jövedelmezőség jelenti, mert ugyanolyan fontos a betakarítás utáni döntéssorozat is. Mikor, mennyit és mennyiért értékesítsünk? Tehát, ha eredményesen termesztünk szóját, akkor kényelmesen helyet foglalhatunk és hátradőlhetünk. Gyakran előfordul, hogy a szék billeg, vagyis az egyik láb „rövidebb”. Ez lehet például egy rosszabb termőterület vagy egy szárazabb évjárat, vagy egy rosszul beállított vetőgép. A zsebre tehető profit ilyenkor már veszélyben lehet. A szójánál – és tegyük hozzá, hogy az „értékesebb” kultúráknál, pl. repce, cukorrépa, vetőmagtermesztés – nem engedhető meg a selejtes, billegő szék! Ahogy a rozoga háttámla sem! Értékesítési stratégia hiányában hiába a jó termés, ha nem sikerül realizálni a befektetéseket.

A Yara Hungária Kft. mind a technológia tápanyagutánpótlás részében, mind a szakmai ismeretek bővítésében az Önök segítségére van, mindazért, hogy” kényelmes bútordarabjuk” lehessen. A termőhelyi viszonyok és az elővetemény ismeretében kell eldönteni az alaptrágya típusát és mennyiségét. Ha oltott a mag, régóta termesztik ugyanazon a helyen a szóját, sok gümő alakul(t) ki, jók az ökológiai viszonyok, akkor kevés nitrogénutánpótlással is beéri. Ehhez ajánljuk YaraBela Sulfan (24% N, 15% SO3) termékünket, mely kiváló fizikai tulajdonságai révén vetéssel egymenetben is kijuttatható. Amennyiben gyengébb talajra kerül a növény érdemes a káliumpótlásról is gondoskodni, melyhez a YaraMila 10-13-25, vagy a 8-20-28 összetételű, mikroelemkiegészítéssel bíró NPK alaptrágyáinkat javasoljuk a talajvizsgálati eredmények függvényében. Káliumutánpótlást a vegetáció során is kifizetődő végezni, illetve levélanalízissel ellenőrizni az ellátottságát. Mivel a kálium szabályozza a növények vízháztartását, ez a tápanyaghatás különösen a száraz években érezhető. Kiegészítő és gyors pótlására a YaraVita Safe K lombtrágyánkat használhatják 5-10 l/ha dózisban, mely 510 g/l (35 %) káliumot tartalmaz. Az évről-évre vett levélanalíziseredményeink szinte mindig molibdénhiányt mutatnak termőhelytől függetlenül. A növények által felvett Mo több mint 80 %-a átkerül a magokba, tehát a termésképzés szempontjából a legfontosabb mikroelem. Pótlására a YaraVita Molytrac-ot használhatjuk 0,25 l/ha dózisban. Magas Mo tartalma (257 g/l) mellett a növény energiaháztartását támogató foszfort is tartalmaz (264 g/l). Kondicionálásra a YaraVita Universal Bio termékünk az általánosan bevált. 5 l/ha dózisával kellő NPK tápanyaggal és mikroelemmel láthatjuk el a növényt a kritikus fenológiákban.

A lombtrágya-választást levélanalízisre alapozottan javasolt megtenni, mert sokszor meglepő eredmények születnek. A rutinból, vagy a hasraütésszerűen választott termékek nem a karosszékre vágyó gazda ismérvei! A választásban és a tápanyagutánpótlás egyéb szakmai kérdéseiben keresse bizalommal szaktanácsadóinkat. Honlapunkon számos szakmai anyagot, cikket, technológiai javaslatot kaphat, hogy Ön is kényelmesen hátradőlhessen!