augusztus 16, 2017

Szakszerű tápanyag-ellátás őszi káposztarepcében - Gyakorlati tapasztalatok a Tápió-Táj Kft.-ben

Szerző: Tóth Gábor

Ha elemezzük az elmúlt évek statisztikai adatait, akkor a számokból jól látszik, hogy az őszi káposztarepce egyre nagyobb szerephez jut a magyarországi vetésforgóban. Ennek egyik oka, hogy jól értékesíthető olajos növényünk, a másik pedig, hogy egyre több a tapasztalat és az agrotechnikai lehetőség a technológiában, ahhoz hogy a megcélzott termésátlagot elérjük.

A terület növekedésével párhuzamosan a termesztés is egyre intenzívebbé vált, ezt az utóbbi évek termésátlagai is tükrözik. Az elmúlt pár év tapasztalatai is megerősítik, hogy intenzív repcetermesztés az ősszel elkezdett tudatos tápanyag-utánpótlással és a növényvédelmi technológiák alkalmazásával valósítható meg.

Erről és az okszerű tápanyag-ellátás tapasztalatairól kérdeztem Sebestyén Csabát, aki Sülysápon a Tápió-Táj Kft. ügyvezető igazgatója, és a cégvezetői feladatok mellett a gazdaság növényvédelmét is irányítja.

A gazdaság 2250 hektár területen folytat növénytermesztést változatos talajviszonyok között. A vetésszerkezet összetétele: 550 hektár őszi búza, 200 hektár őszi durum búza, 100 hektár őszi árpa, olajos növények közül 420 hektáron őszi káposztarepce, 410 hektáron napraforgó, takarmány kukorica 470 hektár, lucerna 60 hektár, parlag 40 hektár.

„Cégünk nagy hangsúlyt fektet a tápanyag visszapótlásra. Az alaptrágya kijuttatásánál ügyelünk arra, hogy a tápelemek aránya kövesse a növény igényét. A műtrágya kijuttatás a talajvizsgálatra alapozva, szaktanácsban előírtak szerint történik. A következetesen elvégzett agrotechnika és a tápanyag-ellátásnak köszönhetően az elmúlt években sikerült a terméseredményeket javítani és stabilizálni. 2017-ben a repce üzemi szinten 3,8 t/ha átlagtermést hozott, de táblaszinten 4 t/ha feletti repcetáblákat is arattunk. Gazdaságunkban a Yara több termékcsaládját is használjuk a technológiákban, mint például a szántóföldi YaraMilaTM komplex melegen granulált műtrágya, a YaraBelaTM Sulfan kénes műtrágya melyben a nitrogén-kén arány a repce igényét követi, továbbá a YaraVita lombtrágyák közül a YaraVitaTM Gramitrel és Zintrac, csak néhány példát említve.

A költséghatékonyság növelés érdekében több beruházást is végrehajtottunk a tápanyag-ellátásban. Ennek fontos mérföldköve az új precíziós műtrágyaszóró, mely kapott talajvizsgálati adatokból egy szoftver segítségével differenciáltan juttatja ki a szükséges mennyiséget. A munkagépek RTK egységgel vannak felszerelve, így műhold vezérlés alapján ± 2 cm pontossággal tudják elvégezni a munkaműveleteket, mint például a vetés, vagy kultivátorozás, de a növényvédelmi permetezéseknél is precíz kivitelezésre ad lehetőséget. A precíziós technológia első gyakorlati eredménye búzában volt mérhető. Az idén arattuk az első durumbúzatáblát, melyen már precíziós technológiával végeztük a tápanyag-ellátást. A mért terméseredmény a precíziós eljárás esetében 6,7 t/ha, a kontroll táblán 6,2 t/ha volt. A szakmai alapokra helyezett tápanyag-ellátás a minőségi élelmiszer alapanyag előállítás szempontjából is fontos tényező. A durumbúzát a Gyermely ZRt.-nek értékesítjük élelmiszer ipari alapanyag gyártáshoz, durumbúza lisztkészítésre.

Az őszi káposztarepce technológia egyik fontos eleme az ősszel kijuttatott komplex műtrágya. Itt a YaraMilaTM termékcsalád összetételeit használjuk, melynél a melegen granulálási folyamatnak köszönhetően a benne lévő tápanyagok feltáródása és felvehetősége a növények számára sokkal hatékonyabb mint az egyéb műtrágyák esetében. Ősszel elvégezzük az alapgyomirtást és szükség esetén a rovarkártevők elleni védelmet. Új elem, hogy az őszi növényvédelmi munkákkal egy menetben lombon keresztül is juttatunk ki tápelemeket. Itt elsősorban olyan kombinációt használunk ami a repce áttelelését elősegíti, feltölti a raktározó karógyökeret energiát biztosító tápelemekkel. Továbbá az is fontos szempont hogy hiánybetegségektől mentes ,erős karógyökérzettel rendelkező zömök, ülő repce állapotban készüljön fel a téli nyugalmi időszakra. Ennek érdekében ősszel a repce fejlettségi állapotának megfelelően YaraVitaTM (Bortrac, Zintrac vagy Brassitrel Pro) lombtrágyát is kijuttatunk a növényvédelmi permetezéssel.”