október 14, 2021

Regulátor vagy lombtrágya? Avagy hogyan készítsük fel repcénket a tél előtt

Szerző: Tóth Milena

A repce őszi ápolásánál - különösen a költségoldalról megvizsgálva- felmerülhet a dilemma, hogy lombtrágyázzunk, vagy reguláljunk, vagy mindkettőt csináljuk, csinálhatjuk?

A regulálás célja alapvetően az, hogy a repce fejlődését befolyásoljuk. Segítségével javíthatjuk a repce gyökérfejlődését és ezzel a víz- és tápanyag-hasznosító képességét. Amellett, hogy a betegségekkel szemben is véd, csökkenti a fagykárt, a megdőlést. Használatával kisebb lesz a levélveszteség és korábbi, erőteljesebb tavaszi indulás érhető el.

 

Az őszi lombtrágyázás célja,

- hogy jobban elősegítsük a gyökérképzést. A tél kezdete előtt a gyökérzetnek elég kiterjedtnek kell lennie ahhoz, hogy vastag és mély talajréteget szőjön be. A rozettának elég kompaktnak kell lennie ahhoz, hogy a hajtáscsúcs ne nyúljon ki 2-3 cm -nél nagyobb mértékben a talajfelszín fölé.  Ennek egyik kulcseleme a mangán, amely segíti a nitrogén metabolizálását, ezzel az intenzív szárazanyag- növekedést, a tartalékenergia-képzést.

- hogy javítsuk a télállóságot. Ehhez fontos elem a bór, amely segíti a kalcium beépülését és a sejtfalak szilárdítását.

- hogy növeljük a levélfelületet, hiszen ahány levél, annyi oldalelágazás. Azok a növények, amelyek a tél kezdete előtt legalább 6–8 rozettalevelet fejlesztenek ki, morfológiailag a legjobban alkalmazkodnak a télállósághoz. Köztudottan a folyamat fő tápeleme a magnézium, a klorofill központi alkotóeleme.

- hogy segítsük a tápanyagraktár (gyökrényak) feltöltését, ezzel elősegítve a tavaszi regenerációt. A nitrogén-anyagcserében résztvevő molibdén segíti a nitrogén hasznosítását, ezzel az intenzív tápanyagbeépülést.

 

Ha a két technológia céljait összehasonlítjuk, akkor azok nagyban hasonlítanak, de mégsem ugyanazt jelentik a növény számára. Regulátorozással nem tudunk tápanyagot pótolni, hiánytünet kialakulását megelőzni, de magát a tápanyaghasznosító képességet tudjuk javítani azzal, hogy erősebb, vastagabb, mélyebbre hatoló gyökérzet képzését serkentjük. Lombtrágyázással nem tudjuk a növény fejlődését megállítani, ráadásul a repce a legjobb tápanyagreakciójú növényünk, de a megfelelő – elsősorban növényspecifikus mezo- és mikroelemtartalmú és nem nitrogén-túlsúlyos – lombtrágyával elő tudjuk segíteni, hogy ne csak fizikailag, hanem élettanilag is alkalmas legyen a növény a nagy terméspotenciál elérésére. A regulált állományt is el kell látni megfelelő tápanyaggal különösen egy száraz, elhúzódó ősz esetén.

 

Ha az időjárási körülmények kedvezőek a növények növekedéséhez, akkor tanácsos olyan lombtrágyát használni, amelyet kifejezetten repcére terveztek. A növényspecifikus megoldás a repce növekedésének kulcsfontosságú elemeiből áll: magnézium, kalcium, bór, mangán és molibdén. Erre van szükség a növény megerősítéséhez, különösen ott, ahol későn és vontatottan kezdtek el növekedni. A Yara ajánlatában a YaraVita Brassitrel Pro szerepel, 2 l/ha dózisban. Ha a YaraVitákat egymással, vagy növényvédő szerrel szeretné keverni, akkor a keverhetőség és a keverési sorrend ellenőrzésére használja a www.tankmix.com oldalt, vagy az ingyenes Tankmix app-ot.

A címben feletett kérdésre a válasz: igen, mindkettőt alkalmazhatjuk, mert egymást erősítő beavatkozásokról van szó!