január 03, 2022

Quo Vadis? Útkeresés a tavaszi növénytáplálásban

Szerző: Tóth Gábor

Az utóbbi időben „forró” téma lett a műtrágya; sokan érdeklődnek, hogy a jelenlegi helyzetre milyen választ adjanak, merre tovább. A legtöbben felismerve a helyzetben rejlő nehézségeket és lehetőségeket, tapasztalt, megbízható partnert keresnek a tápanyagellátásban. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Yara több mint 100 éves tudását oszthatjuk meg Önökkel.

A műtrágyák kulcsfontosságú inputok a fenntartható növénytermesztésben. Okszerű használatuk megfelelő felkészültséget és ismeretet igényel. A tápanyagellátás szerepe egyre nő a technológiában. Költség oldalról is, mert itt dől el a várható többletbevétel, vagy az, hogy éppen mennyi jövedelemtől esünk el egy rejtett tápelemhiány okán. A kiesés százezres nagyságrendet is elérheti a jelenlegi terményárak mellett, szemben a hiánytünetet megelőző lombtrágyás kijuttatás(ok) öt- tízezres nagyságrendű költségéhez képest.

Ahhoz, hogy a növény genetikájában rejlő terméspotenciált kihasználjuk, egyik fontos szabály a tápanyaghiány megelőzése. A tápanyagellátás kihívásaira, segítségül kell hívnunk több tudományágat.  Mérni kell, kémiai elemzést végezni és kiszámolni a szükséges tápelemmennyiséget. Ebben nyújt segítséget a Yara Megalab szolgáltatás, mely ezeket egyesíti a talaj és levélminta elemzésben. Ha megvan a támpont merre induljunk, jöhet a következő lépés a termékválasztás. A döntésnél figyelembe kell venni a műtrágyák közötti kémiai és fizikai különbséget, ami a hatékonyságot is alapvetően befolyásolja. Olyan műtrágyát válasszunk, amely a gazdasági szempontok mellett a növény igényével is találkozik. A műtrágyák tulajdonságait elemezve, egy példa az oldódással kapcsolatban. Az képen a YaraMila, mellette a másik, egy kereskedelmi forgalomban kapható NPK műtrágya oldódása látható.

Agrárágazat_cikk_kép.jpg

A vizsgált versenytárs termék alig oldódott, nagy része visszaülepedett a pohár aljára. Ha kevés a csapadék tavasszal, a vízoldékonyság különösen nagy hangsúlyt kap.

A kapások tavaszi műtrágyázásához hatékony megoldás a YaraMila granulált komplex műtrágyacsalád. Az összetételek közül elsőként a YaraMila 7-20-28-t említem, mely 55% össz. NPK hatóanyaga mellett 6 mezo- és mikroelemet tartalmaz. A magas hatóanyag, a széles mikroelem sor, és a kimagasló vízoldható foszforfortartalom miatt olyan területeken is jó alternatíva a jelen ellátási helyzetben, ahol korábban más összetételt használtak. A másik zászlóshajó a YaraMila 8-24-24. Az alacsony nitrogéntartalmú YaraMila sort a 9-12-25 zárja.

Ahol a nitrogénműtrágya szűk keresztmetszetet jelent a jelenlegi helyzet miatt, érdemes szem előtt tartani a magas nitrogéntartalmú YaraMila-kat, melyek a 16-27-7, 14-14-21, 16-16-16 és a 20-7-10. Az első kettő mikroelemeket is tartalmaz. Mindegyik Mila a hagyományos röpítőtárcsás szórás mellett, vetőgépes kijuttatásra is alkalmas. A tavaszi kapásoknál a korai és osztott kijuttatás a kezdeti fejlődést segíti, ebbe a koncepcióba ajánljuk a Yara NP Startert (10,5-47) bór és cink kiegészítéssel. 

Végül hamarosan dönteni kell az első lombtágyázásról, mely kalászosoknál a YaraVita Gramitrel, őszi káposztarepcében a YaraVita Brassitrel növényspecifikus lombtrágyát jelenti.  Ha a fentieket követjük, jó úton haladunk a cél felé.

Zárszónak egy bölcs mondás: „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra”. Az új évben tartsuk ezt szem előtt, és rendeljük meg mielőbb a Yara terméket a kereskedőknél.