augusztus 02, 2020

Nincs megállás, kezdődik az őszi szezon a Yaránál is!

Szerző: Tóth Milena

Az utóbbi pár hétben sok partnerrel beszélgettünk a repcetermesztésről. Abban mindannyian egyetértettünk – akár lesz a vetéstervében most ősszel, akár nem, hogy egyre nagyobb kihívás az önköltségen felüli termést betakarítani.

A repce technikai növény, azaz a legmegfelelőbb és gazdaságos eszközök és anyagok racionális, tudatos felhasználása szükséges a siker érdekében.

repce ősszel5.jpg

A tápanyag-utánpótlás terén is figyelembe kell venni, hogy repcét nem lehet extenzíven, vagy félintenzíven termeszteni. A hatalmas tömegű vegetatív és generatív növényi rész képzéséhez nagy mennyiségű, folyamatos tápanyagellátás kell. A növény kezdeti fejlődéséhez szükséges foszfor és kálium 100 %-át ősszel juttatjuk ki. A nitrogénből ősszel a növény keveset vesz fel, túlzott ellátással rontjuk a növény télállóságát. Ezen kémiai feltételeknek, illetve a talaj makroelem-ellátottságát figyelembe véve ajánljuk a YaraMila komplex műtrágyacsalád tagjait: YaraMila 9-12-25, YaraMila 7-20-28, YaraMila 8-24-24 300-400 kg/ha mennyiségben. A műtrágyák fizikai tulajdonságai közül a kiváló vízoldékonyságot, az egységes szemcseméretet és szemcseszilárdságot emelném ki. Az utóbbi évek tapasztalata alapján korai vetés és elhúzódó enyhe ősz esetén a növények kezdeti fejlődéséhez több nitrogénre lehet szükség. Ahol a talajok káliummal jól ellátottak ott javasolhatjuk a YaraMila 16-27-7 összetételt is 250 kg/ha mennyiségben.

A nitrogénutánpótlás kulcskérdés, mert fontos az oldalhajtások kialakulásában. Az előbb említett okok miatt egy őszi – elsősorban – kénes nitrogénnel történő fejtrágyázás sem ördögtől való dolog. A jogszabályi előírásokat betartva (nitrátérzékeny területen október 31-ig) 100-150 kg YaraBela Sulfan hektáronkénti dózisával fedezhetjük a kezdeti növekedés során jelentkező magasabb igényt.

És ha már itt tartunk, hadd említsek a N utánpótláshoz egy új, Yara fejlesztésű  lehetőséget: www.atfarm.com. Jelen cikk terjedelme miatt csak pár gondolat róla: Ingyenesen készíthet differenciált N kijuttatási térképet melyet a műtrágyaszóróba beolvastatva meg is valósíthatja azt. Egyszerűbb használati módja, pl. ha szeretné eldönteni, hogy az említett őszi nitrogénszórás szükséges, avagy sem, illetve mennyi lenne az optimális dózis.

Atfarm111.png

A növényeknek nincs hőszabályozó mechanizmusuk, hőmérsékletük megegyezik a környezetükével. A stressz-adaptáció, így a hidegtűrés mértéke függ a növény fejlettségi- és fiziológiai állapotától is. A megfelelő kondició elérése és a stressztűrés fokozása (téli szárazság, felfagyás, hullámzó hideg-meleg periódusok váltakozása) érdekében érdemes lombon keresztül is táplálni a növényeket. A Yara által kifejlesztett növényspecifikus lombtrágyák közül a YaraVita Brassitrel Pro 2 l/ha dózisban segíti a kezdeti fejlődést, javítja a télállóságot. A sejtfal képzésben szerepet kapó kalcium (125 g/l), és a klorofillképzésben központi szerepet játszó magnézium (116 g/l) mellett tartalmaz bórt (60 g/l), mangánt (70 g/l) és molibdént (4 g/l) is.

És ha már őszi vetések, alaptrágya választás, akkor említést tennék az őszi gabonákról is. A fent említett YaraMila család tagjai szintén javasolhatók a gabonák esetében 250-300 kg/ha dózisban. Külön kiemelném a YaraMila 16-27-7 összetételt, amely a kalászosok ideális alaptrágyája. Magnézium, kén és bizonyos mikroelem tartalmuk kedvezően hat a kezdeti fejlődésre. Ha a növények fejlettsége, illetve az annak megfelelő igénye és az időjárási körülmények is indokloják, akkor egy kis adagú őszi nitrogén (YaraBela Sulfan) kijuttatása ezeknél a növényeknél is javasolt. Megjegyzés: az atfarm itt is hasznos eszköz lehet!

Az őszi időszakban tápanyag-utánpótlás szempontjából két dologgal szembesülhetünk: Az egyik, hogy kevésbé bokrosodik az állomány. Ennek számos oka lehet, többek között az elégtelen foszforellátás, vagy foszfor-felvételi probléma. Az erősebb gyökérképzés és lomberősítés érdekében érdemes magas foszfortartalmú lombtrágyát lombon keresztül kijuttatni. Ajánlatunk a YaraVita Zeatrel, vagy a YaraVita KombiPhos nevű termékünk 1 l/ha dózisban. Foszfor, kálium, magnézium és cink tartalmukkal hatékonyan javíthatunk növényeink ellátási zavarán, kondícióján.

Másik probléma lehet a korai tápelem-, elsősorban mikroelemhiány. A repcében javasolt Brassitrel Pro gabonás „testvére” a sokak körében méltán népszerű YaraVita Gramitrel, melynek szintén növényspecifikus összetétele megfelel a gabonák őszi igényének. 2 l/ha az ajánlott dózis.

A lombtrágyázást össze lehet kötni más növényvédelmi technológiákkal, regulátorozással. A bekeverés előtt mindig győzödjön meg a termékek keverhetőségéről a Tankmix applikáció, vagy a www.tankmix.com oldal segítségével. Fontos, hogy a javasolt magas koncentrációjú szuszpenziókat helyes permetlékészítési és -kijuttatási technikával juttassa ki.