február 25, 2018

Nehéz helyzetben

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt év nem a kukorica éve volt, egyre többször kerül nehéz helyzetbe ez a növény,melynek részben a kevés csapadék, részben pedig a rendkívül nagy számú hőségnap az oka.

Ezen felül még az igazán jó ár sem jellemző, hiszen az egyre növekvő ipari felhasználás nélkül még nagyobb értékesítési gondok jellemezték az ágazatot. A termelői reakciók ilyen esetben három irányba mutatnak:

    - A növény kiváltása a vetésszerkezetből, vagy legalábbis csökkentése. Ez egy nagyon nehezen járható út, mivel a napraforgót sem lehet a végtelenségig növelni.

    - A fiskális szemléletnek megfelelően csökkenteni a költségeket, minimalizálni a kiadásokat, így teremtve esélyt egy alacsonyabb árbevétel esetén is pozitív szaldóra. Ilyenkor "természetesen" elsősorban a műtrágyázás szenvedi el a legnagyobb a "visszavágást". Ebben az esetben is igen sok negatív hatással számolhatunk. Nem megfelelő tápanyag-ellátás esetén a növénynek sokkal több vizet kell felhasználni egységnyi szárazanyag előállításához, hamarabb kimerül a talaj vízkapacitása, értelemszerűen lerövidül a növény élete. Ez a rövidtávú, egyéves hatás, amelyen túlmutat a hosszú távú következmény. A talaj tápanyag mérlege romlik, a tápanyag tőke csökken, melynek későbbi pótlására igen kicsi az esély.

    - A harmadik út az intenzitás fenntartása, hatékony és célzott kezelések alkalmazása, a különböző inputok összhangba hozása. (Ennek is megvan a kockázata, amikor minden szakmai szempontnak eleget teszünk, és mégis annyira száraz és meleg az idő, hogy az mindent felülír).

Ilyen esetekben fokozott szerepe és jelentősége van a különböző tápanyag-ellátási megoldásoknak. Ehhez szeretnénk javaslatot tenni.

Az alaptrágyázásnál, ha tavaszi kijuttatásról van szó, különösen nagy a jelentősége a műtrágya minőségének. A Yara melegen granulált (valódi komplex) termékeinél kiemelném a foszfor tulajdonságait. Alapvető, hogy ez teljes mértékben felvehető legyen a növény számára, csak citrát- és vízoldható részei legyenek. Komoly piaci részt képviselnek az olyan termékek, ahol ez az alapvető dolog nem teljesül. A másik fontos szempont a vízoldható, azaz a gyorsabban felvehető rész aránya, ami a Yara termékek esetében igen magas, átlagosan 85-90%. Természetesen ugyanilyen fontos szempont a P/K arány. Ha megnézzük a Yara palettáján található termékeket, akkor láthatjuk, hogy az 1:1 aránytól (YaraMila 8-24-24) a több mint kétszeres arányban megtalálható káliumon át (YaraMila 9-12-25) a négyszeres foszfortartalomig (YaraMila 16-27-7) bezárólag választhatunk terméket a növény igényeinek és a környezeti tényezőknek megfelelően. Teljes felületre ezeket a termékeket 250-300 kg/ha minimum mennyiségben javasoljuk kijuttatni. Amennyiben vetéssel egy menetben juttatjuk ki, akkor elegendő a 150-200 kg/ha adag. Itt külön felhívnám figyelmet a kiemelkedő fizikai tulajdonságokra, a granula keménységre, az alacsony portartalomra és az egyenletes szemcseméretre. A gyors és pontos kijuttatáshoz ezek alapfeltételek.

Másik meghatározó tényező a nitrogén. Az általunk javasolt YaraBela Extran a normál 27% nitrogént tartalmazó MAS termékek köréből a jobb fizikai tulajdonságaival emelkedik ki; a hatóanyagot nézve nincs különbség az itt szereplő termékek között a különböző hirdetések ellenére sem! A YaraBela Sulfan a nitrogén mellett ként is tartalmaz, amely további előnyt jelent a növény számára. A Superstart az egyetlen olyan műtrágyánk, amely fizikai keverék. A 60%-ban granulált kalcium-nitrátot és 40% karbamidot tartalmazó termék legfontosabb tulajdonságai közt emelném ki, hogy nagymértékben csökken a karbamid elillanási vesztesége, ideális és folyamatos nitrogén ellátottságot biztosít a különböző nitrogén formák miatt, nem rontja a pH-t, gyorsan és könnyen oldható kalciumot biztosít. Részletesebben a yara.hu honlapon olvashat a termékről.

Egy mondat erejéig szeretném felhívni a figyelmet Yara NP Starter nevű mikro granulált termékünkre, amely nemcsak magas hatóanya-tartalmával (47% foszfor, 10,5% N, 1,8% Zn, 0,1% B), hanem kedvező árával is kiemelkedik a mezőnyből.