február 26, 2020

Ne harcoljunk az elemekkel, avagy: „bokros teendőink” a kalászosokban

Szerző: Szabari Szabolcs

A szüleink és nagyszüleink által még gyakrabban megélt, s általuk oly sokszor emlegetett „nagy havat, nagy telet és nagy hideget” sem az elmúlt ünnepek, sem az Újesztendő eddig eltelt hetei nem hozták meg számunkra. A talajok mélyebb, 20-25 cm alatti szintjei, ősszel - az ország keleti, dél-keleti részének kivételével - kellőképp feltöltődtek nedvességgel, ilyen szempontból jók (a tavaly januári állapotokhoz képest sokkal-sokkal jobbak…) a kilátásaink a folytatásra nézve.

A december közepét jellemző enyhe idő kissé megzavarta ugyan az érzékenyebb fajták nyugalmi állapotát, s már kezdték mutatni felénk növekvő éhségüket, ezért kalászosainknak jót tett a megérkezett lehűlés. A kellően megerősödött állományokban az alaptrágyák most vizsgáznak igazán. Az eddigi, néhány mínusz fokos hideg, még hó nélkül sem okoz károkat a jó alapokkal télbe indult vetésekben. Mikor jelen sorok íródnak, január közepén, a ködös, barátságtalan szürkeség helyett jól esne már mind a szemünknek, mind a nosztalgiának, de elsősorban a kinn alvó tábláinknak a puha hótakaró, hisz napról-napra közeleg a fejtrágyázási szezon.

Köztudott, hogy kén jelenlétében a kijuttatott N-műtrágyánk hatékonyabban dolgozik, ezért célszerű ezt a két esszenciális tápelemet egy termékben alkalmaznunk. Kénes nitrogén műtrágya és kénes nitrogén műtrágya közt nem csak árban vannak különbségek, de ezek részletes elemzése nem jelen írás feladata. Kénhiány esetén (talajaink többsége ma már kénhiányos, a korábbi nagy mennyiségű ipari, légköri leülepedések megszűnésével) a nitrát feldúsul a növényben és ezáltal gátolt lesz a nitrogén-metabolizmus. Hiánytünete, a nitrogénnel ellentétben - kisebb mobilitása lévén - nem az idősebb, hanem a fiatal leveleken mutatkozik meg először.

Mindezek tudatában, s annak ismeretében, hogy az őszi búza minden 8,5 egység nitrogén mellé 1 egység ként igényel a fejlődése során, nagyon fontos a két elem együttes jelenléte mellett, azok egymáshoz viszonyított aránya is. Hisz egyoldalú nitrogén műtrágyázással tovább nyitjuk ezt a „nitrogén-kén ollót”, s ezzel a fennálló kénhiányt még tovább súlyosbítjuk. Fehérjeképződésben és minőségjavításban nélkülözhetetlen a kén szerepe, a cisztein, mint kéntartalmú aminosav a sütőipari minőség alapvető záloga. A talajban lévő kén 90-95%-ban viszont szerves formában van jelen, vagyis a szerves anyagkészletünk megőrzése, fenntartása nélkül nem lesz kielégítő bázisa a gyökéren keresztül történő kénellátásnak (sem). Tudnunk kell azt is, hogy a szerves, elemi kén, egy nagyon lassú, bakteriális folyamat eredményeképpen alakul át a növényeink által felvehető formává, szulfáttá.

Őszi kalászosokban nitrogén és kénigény együttes kielégítéséhez a YaraBela Sulfan (N:24%, SO3:15%) termékünket javasoljuk, mely kiváló fizikai tulajdonságai mellett abban is egyedülálló, hogy a ként nem a leginkább savanyító hatású ammónium-szulfát N-formában (100 kg N hatóanyag pH puffereléséhez 540 kg CaCO3-ra lenne szükség), hanem gipsz, CaSO4 formájában, ammónium-nitrát alapon.

Őszi búza és őszi árpa termesztése során, kalászosaink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel - mely bő egy évtizede már - ígéret helyett a bizonyíték, ha lombtrágyázásról van szó. Halvány piros, lazac színű szuszpenziós koncentrátum, literenként több, mint fél kg: 604 g/l összes hatóanyagtartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt és felvételi dinamikát követő, ideális arányban. Formulázott tápanyag-tartalma mellett a speciális nedvesítő, felületi feszültség-csökkentő és ragasztóanyag a YaraVita Gramitrel sikerének - ezzel együtt hatékonyságának, kiváló esőállóságának és több hónapos tartamhatásának - kulcsa. Ajánlott dózisa tél végén, a legkorábbi kijuttatást alkalmazva 3 l/ha, vagy ha lehetőség van növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a megosztásra: 2x2 l/ha a javaslatunk bokrosodáskor illetve szárbainduláskor, a második nódusz megjelenéséig.

Ne harcoljunk az elemekkel, hanem tegyük őket szövetségeseinkké, a közös siker érdekében. Keressük egymást 2020-ban is változatlan bizalommal.