június 17, 2016

Napraforgót - hatékonyan!

Szerző: Gyuris Kálmán

Az elmúlt pár évben az egyik legsikeresebb/legeredményesebb növényünk a napraforgó volt. Egyre többen ismerik fel, hogy a napraforgóra fordított költségek megtérülése a leghatékonyabb, legbiztonságosabb.

Természetesen a 3 tonna vagy e fölötti termés elérése ma már sok helyen az üzemi gyakorlat része. Ennek egyik eleme a lombtrágyázás. A Yara technológiai javaslata napraforgó esetében két termékre alapul.

Első helyen a növény specifikus, sok hatóanyagú YaraVitaTM Brassitrel Pro áll, amellyel egy korán elvégzett kezelést kell alkalmazni. A koraiság 8-10 levélpár környékét jelenti. Ilyenkor 2-3 l/ha a kijuttatandó mennyiség. A termék hosszú hatástartammal (akár 2-3 hónap), kiváló esőállósággal, tapadásfokozóval,felületi feszültség csökkentővel, kiváló keverhetőséggel rendelkezik. A növény specifikusan kialakított összetétele a napraforgó igényéhez alkalmazkodik.

Legnagyobb mennyiségben kalcium-oxidot tartalmaz, 124,6 g/l majd ezt követi a magnézium-oxid 116 g/l, majd mangán 70 g/l, bór 60 g/, és a sor végén az élettanilag szintén igen fontos, csak kisebb mennyiségben szükséges molibdén található 4g/l koncentrációban. A felvétel elősegítését 69 g nitrogén biztosítja. Ha ezeket összeadjuk, akkor közel 450 g hatóanyag található egy liter lombtrágyában, a növény által igényelt arányban. Ez a két tényező, párosulva egy igen kedvező árral adja a termék erejét, pozitív hatást gyakorolva mind a termés mennyiségére, mind a minőségére.

Ezzel a termékkel, mintegy „alap lombtrágyával” a lényegi kérdést megoldottuk, mellé már csak egy 1,5-2 l/ha bóros kiegészítést javaslunk, csillagbimbós állapotban, amelyhez a YaraVitaTM Bortrac az ajánlatunk. Ezzel gyakorlatilag végig követjük a virágzást, minimalizáljuk a léha kaszatok arányát. Ha megszületett a döntés a lombtrágyázásról, akkor mindenképpen érdemes egy összehasonlítást végezni, a termékekben lévő hatóanyagok árát vessük össze, ne litert a literrel vagy kilogrammal. Ezenkívül természetesen a növény igényét, az egyes mezo-, mikroelemek élettani szerepét sem szabad figyelmen kívül hagyni.