június 18, 2015

Miért is?

Szerző: Gyuris Kálmán

A címben feltett rövid kérdés a Yara műtrágyák használatára vonatkozik, erre szeretnék válaszolni az alábbiakban. Az első eldöntendő kérdés, használjak-e műtrágyát vagy ne?

Erre természetesen elég egyszerű a válasz: intenzív, magas termésszinteket megcélzó termesztés esetén nincs más lehetőség, hiszen az összes többi inputanyag hatékonyságát is kockáztatjuk, a tőke zsarolásáról nem is beszélve. A mai világban nem lehet egy-egy év termését, eredményét kockáztatni, folyamatosan a maximumot kell nyújtani.

Ezen a ponton túllépve jön a következő kérdés, milyen műtrágyát használjak?

Mono vagy összetett műtrágyát célszerű-e kijuttatni? A különböző mono műtrágyákból összekevert kombinációk is tulajdonképpen a mono kategóriába tartoznak, bizonyos fokig megpróbálják lekövetni a tényleges komplex műtrágyák összetételét, hatás mechnanizmusát, valamint kijuttatás egymenetben történik. A melegen granulált, valódi komplex műtrágyák minden egyes szemcséje a márkanévben feltüntetett összetételt tartalmazza, így komplex, harmonikus ellátásban részesíti a növényt. Ez különösen a vegetáció első felében fontos, hiszen tudjuk, hogy amit ekkor a növény elveszít, azt a későbbiekben csak részben tudja korrigálni.

A komplex műtrágyák közül miért a Yarát válasszam?

Válaszunk három fő részre bontanánk. Az első, a szemmel látható, fizikai jellemző, úgymint a granula keménység (35 N), portartalom (kisebb mint 0,05%), egyenletes szemcseméret (több mint 90% 2,5-5 mm között). Ha valaki megnéz egy szóráskép vizsgálatot, akkor mindjárt megérti hogy ennek mekkora a jelentősége.

Második a magas hatóanyag tartalom, illetve az ehhez kapcsolódó jó ár/érték arány. Egy egyszerű számolással ezt minden esetben leellenőrizhetjük!

A harmadik a kiváló minőségű alapanyagok. Pl.: A benne lévő foszfor vízoldható része a négy legfontosabb termékünk esetében 85-90% között van, ami lényegesen magasabb, mint más komplex termékek esetében. A YaraMilatm termékcsaládot még külön kiemelném, egyrészt a megbízható, azonosítható gyári háttere miatt, ami garancia a termék minőségére, másrészt a piacon jelenlévő szakmai csapat miatt. A kereskedelmi lánc betartásával biztos hogy sem hatóanyag probléma, sem adózási gondok nem terhelik a végfelhasználót.

Ezeket is figyelembe véve, nézzük milyen konkrét ajánlatokat tesz a Yara Hungária a repce szezon előtt. Két terméket ajánlunk az alacsony, vagy közepes foszfor ellátottságnál, valamint a magasabb termésszint megcélzása esetén. A YaraMila 8-24-24 magas foszfor és kálium hatóanyag tartalommal mellet kén, bór, vas, mangán, cink segíti a kezdeti fejlődést. Abban az esetben, ha foszforból jobban állunk, akkor a két makroelem arányát ki lehet egy kicsit nyitni, - YaraMila 7-20-28 összetételű termékkel, amely még magnéziumot, ként, bórt, vasat, mangánt, cinket is tartalmaz. Ha egyáltalán nem ismerjük a talaj tápanyag szolgáltató képességét, vagy konkrétan a növény igényét kívánjuk kielégíteni, akkor használjuk a YaraMila 7-12-25 összetételt, amelyben található még magnézium, kén és bór.

Az első két termék már 250-300 kg/h dózisban is igen jó eséllyel biztosítja a vegetáció ideje alatt szükséges PK mennyiséget. A YaraMila 7-12-25 esetében ez inkább a 300-350 kg/ ha –nál van.

Gyuris Kálmán

Yara Hungária Kft