augusztus 02, 2023

Mi lesz veled „drága búza”?

Szerző: Gyuris Kálmán

Természetesen a címbe szereplő jelző a költségekre vonatkozik. Minden, ami az input oldalon történt az elmúlt egy-másfél évben, az felborította az eddig kialakult tervezési, számítási szisztémákat. Nem lehet a klasszikus „főkönyvelői” gondolkodást alkalmazni akkor, amikor pl. a nitrogén ára egy éven belül 4-5-szörösére emelkedik, vagy hasonló mértékben csökken.

Amit egyértelműen ki lehet jelenteni, az, hogy Magyarországon a búza vetésterülete az egymillió hektár körül mozog, és ezt nem lehet érdemben kiváltani más növénnyel. Az is biztos, magasabb termésszinteken van csak esélye a gazdaságos termesztésnek, mert a vetőmagot, gázolajat, alaptechnológiát nem lehet kihagyni, és az ezzel párosuló 4-5 t/ha termés mennyiség nem fog rentábilis lenni. A nagy kérdés: hogyan, milyen eszközökkel lehet erről a szintről ellépni, és mindezt eredményesen tenni. A csávázás, tápanyag-utánpótlás, baktériumos, biostimulátoros, gombaölőszeres kezelések halmazában kell megtalálni a jó megoldásokat. Ezek közül az alap-, fej- és lombtrágyázás témában szeretnék egy-két információt, gondolatot megosztani partnereinkkel.

Az alaptrágyázás kérdésben egyrészt mindenkinek figyelmébe ajánlom a különböző klasszikus kísérleti eredményeket (Petróczi -Szeged, Pepó- Debrecen, Árendás -Martonvásár), ahol az NPK kérdések igen részletesen és sokoldalúan, rövid és hosszú távon kiértékelésre kerültek. Az biztos. hogy több évben az NPK termékek elhagyása egyre nagyobb kockázatot jelentenek, és a különböző kiegészítők önmagukban ezt a kérdést nem fogják megoldani.  Egy magasabb termésszint eléréshez mindenképpen invesztálni kell!

Nézzük, milyen termékeket, technológiai megoldásokat ajánlunk erre:

Első helyen továbbra a YaraMila 16-27-7 összetételű termékre hívnám fel mindenki figyelmét. Átlagos körülmények között 250 kg/ha mennyiségben már kijuttatunk 40 kg nitrogén hatóanyagot, amivel az első időszakra tudjuk biztosítania az ebből szükséges mennyiséget. a foszfor esetében a 67,5 kg/ha mennyiség akár a 7 tonnás termés alapját is jelentheti. A kálium esetében a 18 kg a magyarországi talajok nagy részénél a búza esetében annyira fel tudja frissíteni a talaj kálium felvehetőségét, hogy ez sem lesz a magasabb termés gátja. Abban az esetben, ha a területünk káliumban gyengén ellátott, akkor a YaraMila 10-24-24 az ideális megoldás, mert nem csak foszforból, de káliumból is magas a hatóanyag-tartalom. Mindkét termék tartalmaz ként, cinket, a 10-24-24 még bórt, vasat és mangánt is. Ezeken az összetételeken kívül ez évtől lényegesen többféle NPK, valamint PK és NP (26-14) összetételek elérhetőek. Ezekről érdemes a Yara szaktanácsadóit kérdezni, a kereskedők nem minden esetben ismerik a pontos összetételeket, a lehetőségeket. Ezek mindegyike Yara minőséget jelent. Még egy gondolat erejéig visszatérnék a YaraMila 16-27-7 összetételű termékhez, ahol a 40 kg nitrogén egy igen fontos tényező, mert a megváltozott klíma, illetve az ehhez kapcsolódó élettani változások miatt sok esetben már november, december hónapban is folyamatos a nitrogénfelvétel, és ekkora mennyiség szükséges a növények számára, nem lehet várni a kora tavaszi első fejtrágyára.

Ezzel már át is kerültünk a fejtrágyázás kérdésére. Az előbb említett ok miatt ez egyre nagyobb kihívás, mert a februári, márciusi első nitrogénszórás többször kései már. Nagyon aktuális lenne a törvény módosítása, ne kelljen a termésveszteség vs. szabálytalanság dilemmájába őrlődni.  A YaraBela Nitromag és a Sulfan a sima nitrogénes, vagy a kénes nitrogén pótlásásnak ideális termékei. Mostanság mindenki nagyon odafigyel a nitrogén beszerzésre (néha ez sem elég), ilyenkor érdemes a Yara termékek elérhetőséget is megnézni, a kiszámíthatatlan piaci mozgások miatt a magas minőség eseteként alacsony árral párosul. Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy a Sulfan a piacon lévő termek közül a legkedvezőbb a talaj számára.

Egy mondat a lombtrágyáról: Ősszel 2 l/ha YaraVita Gramitrel, és komoly magnézium, mangán kerül időben kiadásra, elegendő cink és réz mellet, így bármilyen intenzív az ősz végi, téli növekedés, nem lesz limitáló tényező a mikroelem.