március 31, 2021

Mérés, számolás, elemzés - a megalapozott döntés szegletkövei

Szerző: Tóth Gábor

Kevés szőlészet van, ahol kellő energiát fordítanak az előző év terméseredményeinek elemzésére, a sikerek vagy éppen a gyenge termés okát kutatva. Sok gazdaságban még a talaj- és levélvizsgálati eredmény is rendelkezésre áll, de nem jut idő ezzel foglalkozni.

Így sok esetben számolás nélkül választunk például lombtrágyát, az éppen jól hangzó szlogen vagy csomagakció alapján, ami könnyen más irányba visz az eredeti célunktól. Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzunk, szükséges mérni (levél-talaj), számolni (tápelemmennyiség és arány), elemezni a dűlőt, és a fajtánként kapott eredményt. A tápanyag-program összeállításánál világossá kell tenni, hogy mit akarunk elérni. Ez vonatkozik a termésmennyiségre, ültetvénykondícióra, megcélzott borminőségre.

 A minőségi bor készítéshez a szőlő tápanyagellátásban komoly lehetőségek vannak. Az elmúlt évek tapasztalata megerősített, hogy a mennyiség-minőség ellentmondás feloldható a kiegyensúlyozott tápanyagellátással. Világviszonylatban számos olyan szőlészet van, ahol magas termésszinten dolgoznak, és kiváló minőségű bort készítenek. Itthon is van erre számos példa; nemzetközi borverseny érmekkel. Az egyik ilyen lehetőség a fehér- és kékszőlő tápanyagellátás különválasztása, különösen, ha a borászat szempontjait is szem előtt tartjuk. Tapasztalt borászoktól tudom, hogy például a Sauvignon Blanc feldolgozása során nagy kihívást jelent a fajtajelleg és a frissesség megőrzése. Itt fontos szempont a Thiol-tartalmú aromakomponensek jelenléte a borban, amit a YaraVita Thiotrac-kal elősegíthetünk. De a kékszőlők színanyagát biztosító antocianin-tartaltalmat is tudjuk a tápanyaggal növelni; például a YaraVita Bortrac készítménnyel. Emellett nagyon fontos, hogy a tápelemek aránya a lombozat növekedést, a bogyóhús-héj arányt is befolyásolja. Ez utóbbi a színanyagok és a lékinyerés szempontjából sarkalatos.  A sajátosságok fajtánként eltérőek, ennek megfelelően a tápelemarányok összeállítása is. Más megközelítésben kell értelmeznünk a kálium szerepét egy Merlotnál és másképp egy Zweigelt fajtakörnél.  De a tápelemfelvétel dinamikáját is eltérő sajátosságok jellemzik. A nitrogénfelvétel görbéje ismert, de ezen belül fajtánként vannak eltérések. Ez azért lényeges, mert a természetes nitrogéntartalom és összetevői befolyásolják a must erjedésének sebességét és minőségét; ezzel együtt az alkohol képződés folyamatát. A szükséges és elégséges nitrogén beállításához hasznos eszköz a Yara N-tester, mely numerikus értéke arányos a levélben lévő klorofill szintjével, és szoros korrelációt mutat a nitrogéntartalommal. Ha a mérés alapján korrekció szükséges, a YaraVita lombtrágyákkal az arányok jól beállíthatóak. Ha a referenciaértéket a YaraMegalab analízissel összevetjük, akkor fajtánként is jól kalibrálható az eszköz.

A fenti elemzés után a mennyiségi és minőségi termés megalapozásához a YaraLiva Nitrabort javasoljuk. Egyedülálló formában tartalmazza a vízoldható kalciumot, bór és nitrogén kiegészítéssel. A szőlő kalciumigénye jelentős; fajtától és a talajtani adottságtól függően 100 kg kalciumra is szükség lehet. További előny, hogy a talajban lévő kationokat mobilizálja, így hatékonyabb lesz a gyökér kálium- és magnézium-felvétele.

A hiányos vagy szakszerűtlen tápanyagellátás mennyiségi és minőségi veszteséghez vezet. A kulcskérdés, hogy a szükséges tápelemeket a szőlő igényéhez időzítve, az alkalmas termékkel hatékonyan jutassuk ki. A YaraVita szőlőben alkalmazható palettája széles, ezek közül a 4 legfontosabb termékre épül a technológia gerince: YaraVita Frutrel , YaraVita Bortrac, YaraVita Universal Bio és a YaraVita Safe K. Ha speciális probléma van az ültetvényben (klórózis, kocsánybénulás, kation egyensúlyi zavar) akkor célzott kezelés szükséges. A részletes technológia a  www.yara.hu oldalon található.