május 02, 2022

Lombtrágyázás jelentősége kukoricában és napraforgóban

Szerző: Makra Máté

A lombtrágyázásra eddig mint kiegészítő jellegű tápanyagutánpótlási formára tekintettünk, mellyel az átmeneti tápanyahiányok gyorsan és hatékonyan megszüntethetőek. Az elmúlt néhány év tavasza után a szélsőségekre kell felkészíteni a növényeinket, melynek alapja a komplex tápanyagutánpótlási technológia, alap-, fej- és a szükséges lombtrágyák formájában való kijuttatása. A YaraVita lombtrágyáknak évek óva egyre több gazdaságban van biztos helye a tápanyagutánpótlási technológiákban, így a kukorica és napraforgó kultúrákban is.

A kukorica fejlődésének korai időszakában bekövetkezett stresszhelyzet a további növekedésre is markánsan rányomja bélyegét. A korai gyomosodás terméscsökkentő hatása mellett az ebben az időszakban jellemzően fellépő relatív tápelemhiányok hasonló jelentőséggel bírnak. A május első felében rendszeresen jelentkező lehűlés következtében a talajok hőmérséklete is lecsökken, mely gátolja egyes tápelemek felvehetőségét. A kezdeti fejlődésben legnagyobb szerep a foszfornak tulajdonítható, a teljes mennyiségnek azonban csak töredéke áll ilyen körülmények között a növények rendelkezésére. Hat leveles állapottól a legintenzívebb a kukorica tápanyagfelvétele, ekkor minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy növényeink ne szedvedjenek hiányt. Lombtrágyázásra ekkor a kukorica legfontosabb tápelemeit tartalmazó, növényspecifikus összetételű, magas foszfortartalmú terméket, a YaraVita Zeatrelt ajánljuk. 

A YaraVita Zeatrel a kukoricára leginkább jellemző hiánytünetek megelőzésére kifejlesztett lombtrágya, mely a szükséges tápanyagokat olyan formában és mennyiségben tartalmazza, ahogy azokat a kukorica igényli, és lombon keresztül hasznosítani tudja. Egyedülálló abból a szempontból, hogy egy termékben jelent megfelelő foszfor és cink pótlást is. Magas hatóanyagtartalmának, alacsony hektárdózisának (3-5 l/ha), növényvédőszerekkel való keverhetőségének (tankmix adatbázis vagy keverési próba!) köszönhetően az intenzív növekedési időszakban megfelelő támogatást jelent a kukoricának.

A kukorica esetében a cink, mint kulcsfontosságú mikroelem szerepe jelentős, annak élettani sokoldalúsága, fejlődésben betöltött szerepének köszönhetően. Talajaink cinktartalma általában alacsony. Ha rendelkezünk talajvizsgálati eredménnyel, ennek mértékére tudunk következtetni: homoktalajon 1,0 mg/kg, vályogon 2,5 mg/kg, agyagon pedig 3,5 mg/kg alatti értékek esetén mindenképpen érdemes cinkpótlásról gondoskodni. Nagy adagú foszfor alaptrágya alkalmazása esetén még megfelelő ellátottság mellett a két tápelem közti antagonista hatás miatt is célszerű a megfelelő mennyiségű cink hatóanyag pótlása.

Különösen nagy cinkhiány esetén költséghatékony megoldás a YaraVita Zintrac alkalmazása. A konkurens cink lombtrágyáknál 5-6-szor több cinket tartalmaz, így már 0,5-1,0 liter dózisban tartalmazza azt a mennyiséget, ami fedezi a teljes igényt.

A napraforgó helye az idei vetésszerkezetben kiemelt, jelentősen megnövekedett a vetése iránti érdeklődés. Az intenzív napraforgó termesztés magasabb termésátlagai megkövetelik a lombon való tápelemkiegészítést, melyre elsődleges javaslatunk a YaraVita Brassitrel Pro, mely a szükséges bór mellett molibdénnel és mangánnal járul hozzá a magas minőségű kaszat- és olajterméshez, magas magnézium és kalcium kiegészítés mellett. A YaraVita Bortrac 2 l/ha dózisban csillagbimbós állapotban a korai Brassitrel Pro kezelés kiegészítéseként a virágzáskori magasabb bórigényt teljes mértékben fedezi. A keverhetőség ellenőrzésére a Tankmix adatbázisunk folyamatosan bővül, így gyors információval szolgál minden permetezést megelőzően.

Termékeink pontos összetétele a www.yara.hu honlapunkon megtalálható, számos hasznos technológiai javaslat mellett. Szaktanácsadó kollégáimmal készséggel állunk rendelkezésre mind a termékeink elérhetősége, mind tápanyagellátási kérdések esetén. Sikeres évet kívánunk.