február 02, 2023

Kén...de kéne…

Szerző: Tóth Milena

A gazdák többsége MAS-t, vagy karbamidot vásárolt a tavaszi szezonra. Ezek a műtrágyák nem tartalmaznak ként. Mivel egyre gyakrabban fordul elő kénhiány és a nitrogén-kén együttes hatásának is nagyobb szerep jut, érdemes pár szót ejteni a kénpótlás jelentőségéről és az utánpótlás lehetőségeiről.

A talaj kéntartalmának 70-90 %-a a szerves anyagban van jelen. Ez a kén a növények számára nem felvehető, amíg nem alakul át szulfáttá (SO42-) a talajban élő baktériumok által, amely folyamatot mineralizációnak nevezünk. Az oxidáció során az elemi kén (S) szulfáttá (SO42-) történő átalakulását a Thiobacillus baktériumok végzik a talajban. Mivel mikrobiális folyamatról van szó, meleg és nedves talajban gyorsabban megy végbe. Tavasszal még csak-csak nedves, de hideg, később meleg, de száraz a talaj, tehát a körülmények nem éppen mindig ideálisak a folyamathoz. Ha a talaj vízzel telített, a szulfát redukálódik, először szulfitra (SO32-), majd szulfiddá (S2-). Ezekben a formákban a kén már a gyökerek számára nem felvehető.

A nitrogén és az kén egyaránt fontos alkotóeleme a fehérjének, és mindkét tápanyag megfelelő ellátottsága fontos az optimális terméshozamhoz. A S hiánya korlátozza a növény N műtrágya alkalmazására adott válaszreakcióit. A kénellátottsághoz viszonyított N-túladagolás tápanyaghiányhoz, egyensúlyzavarhoz vezethet, ami korlátozhatja a fehérjeszintézist és csökkentheti a növény növekedését. Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy a kénhiányt nitrogénhiányként azonosítják. Bár a tünetek nagyon hasonlóak, számos körülmény mérlegelése és az elvégzett levélanalízis segíthet az okok azonosításában. Leggyakrabban laza, alacsony humusztartalmú talajon fordul elő, kénigényes elővetemény után (kiváltó okként említhetnénk a nagy mennyiségű csapadékot is, de az utóbbi időben ez nem jelent problémát). A nitrogénhiányként azonosított kénhiány orvoslására kézenfekvő megoldásnak tűnhet N műtrágya kijuttatása, azonban ilyenkor a tünetek nem mérséklődnek, van tűnnek el, hanem a táguló N:S arány hatására fokozódni fognak. A N és az S közötti kölcsönhatás a fehérjék előállításában betöltött közös funkciójukkal is összefügg.

Mire kell odafigyelni, amikor kénműtrágyát választ? Mint általában, a három fő megfontolandó tényező a következő: a megfelelő tápanyagarány, a megfelelő tápanyagforrás és a megfelelő tápanyagidőzítés.

Ha fontos a hatékony tápanyagfelvétel és az azonnali növényi válasz, akkor olyan műtrágyát kell választania, amely a ként szulfát formájában, valamint a nitrogéntartalom nagyobb részét (40-50 %-át) nitrát formájában tartalmazza.  

Ha az időzítésről van szó, a legfontosabb üzenet a kén alkalmazása esetén: a kis mennyiségben és gyakran. Ez a megközelítés csökkenti a kimosódás kockázatát és biztosítja, hogy a kén a növényi felvételre alkalmas állapotban legyen a gyors növekedési szakaszokban.  

Végül nincs értelme minden jó döntésünket felülírni egy rosszul kevert termék választásával, amely alkalmazás közben elkülönül és a növényeknél egyenetlen tápanyagelosztást eredményez.  Emellett érdemes elkerülni az alacsony térfogatsűrűségű műtrágyákat, amelyeket nem lehet a teljes munkaszélességen egyenletesen elteríteni, különösen akkor nem, ha eleve nem ideálisak a körülmények.

A fenti elvárások kielégítésére ajánljuk a YaraBela Sulfan termékünket. A 24 % nitrogén és a 18 % kén (SO3) kombinációját kínálja megfelelő arányban, mindkét tápanyag ideális időzítésének lehetővé tételére. Tekintettel arra, hogy sokszor gyors és egyben hatékony kénpótlásra lehet szükség, további lehetőség a lombon keresztüli kijuttatás. Egyes kénigényes növények számára szükséges mennyiség (repce 75-100 kg/ha, őszi gabonák 40-50 kg/ha SO3) kiegészítésére alkalmazhatjuk a YaraVita Thiotrac lombtrágyánkat. A termék 200 g/l N-t és 750 g/l kén-trioxidot tartalmaz. Ha figyelembe vesszük a tápelemek lombon keresztüli kijuttatásának hatékonyságát, akkor a nitrogénhez hasonlóan a kén esetében is egy egység lombon keresztül kiadott mennyiség 5 egység talajon keresztül kiadott mennyiséggel egyenértékű.

A kénpótlás nem luxus, hanem kényszer. A kijuttatást nem csak a termés minőségi paramétereinek (fehérje-, olajtartalom) javítása indokolja. A hiányban szenvedő növény termése, minősége, termésbiztonsága, aszálytűrése, betegségellenállósága és nem utolsó sorban N hasznosulása is csökken.