július 31, 2023

Javaslataink repce tápanyagellátására 2023 őszén

Szerző: Makra Máté

Hogyan lehet sikeres a repcetermesztés? Teszik fel a kérdést egyre többen, melyre a válasz, hogy csak szigorú technológiai fegyelem mellett elért magas terméseredménnyel le-het, ebben az esetben viszont meghálálja a kiemelt törődést. A fajtaválasztástól kezdve, a növényvédelem és a tápanyagutánpótlásnak is ugyanakkora jelentőséget kell tulajdonítani. A Yara repce tápanyagutánpótlási technológiája megfelelő alapot jelent a fenti célok eléréséhez.

A 2023-as őszi időszakban a YaraMila melegen granulált, mikroelemes, komplex műtrágyáink közül elsősorban a káliumtúlsúlyos összetételeket javasoljuk a repce alaptrágyázása. Ekkor ugyanis elsősorban a növény számára szükséges kálium mennyiségét juttatjuk ki az igényelt NPK arányban. Jó P-K ellátottság mellett a YaraMila 9-12-25 összetétele a repce elméleti igényeit legjobban lefedő összetétel, javasolt dózisa 300-350 kg/ha. Magasabb igények, vagy rosszabb talajadottságok mellett a YaraMila 8-20-28 és 10-24-24 összetételek javasoltak 250-300 kg/ha mennyiségben. Káliummal jól ellátott területeken használható a YaraMila 16-27-7 összetétel, mely magasabb nitrogéntartalmával, alacsonyabb hektárdózis mellett a repce őszi nitrogén igényét is fedezni fogja. A YaraMila komplexek mindegyik tagjára jellemző kimagasló fizikai paraméterek teszik lehetővé, hogy nagyobb munkaszélesség mellett egyenletesen kiszórhatóak, vagy a vetéssel egymenetben probléma nélkül kijuttathatóak legyenek.

Az őszi időszakban is fontos a megfelelő nitrogénellátottság. Az alaptrágya dózisától függően 20-30 kg/ha mennyiség a kezdeti fejlődéshez általában elegendő. Ha szükséges, akkor kisebb dózisú (100-150 kg/ha) késő őszi nitrogén fejtrágyázás végezhető, melyre a YaraBela Sulfan a megfelelő termék. Így nemcsak nitrogént, hanem a szükséges ként is pótoljuk. A repce a nitrogént és ként a fejlődése során végig 4:1 arányban igényli, vagyis folyamatosan minden kijutatott 4 kg N hatóanyag mellé 1 kg ként is szükséges biztosítani. A kén a nitrogénhez hasonlóan viselkedik, ezért minden nitrogén kijuttatás során célszerű a kénes forma választása.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján látszik, hogy már a repce esetében helye van a vetőgéppel való műtrágya kijuttatásnak. Alacsonyabb (80-150 kg/ha) dózisban, a fejlődő növények gyökeréhez közelebb elhelyezve, koncentráltabb dózisának köszönhetően kiemelkedő eredmények érhetőek el az őszi kultúrák esetében is. Ha lehetőség van, mikrogranulált forma kijuttatása is javasolt, erre a Yara NP Starter 10,5% nitrogén és 47% foszfortartalma, bór és cink kiegészítése hektáronként 10-15 kg dózisban kedvező ár-érték arányú termékként érhető el.

Az őszi lombtrágyázás jelentősége egyre inkább felértékelődik. A repce növényvédelmi technológiája már ősszel is több alkalommal végzett permetezést követel meg, melyekkel egymenetben célszerű különféle lombtrágyák használata. Az őszi gyökérerősítésre a YaraVita KombiPhos és/vagy a Zeatrel magas foszfortartalma nyújt gyors segítséget. Növényspecifikus összetételével a YaraVita Brassitrel Pro a szükséges mikroelemek (B, Mo, Mn) pótlására az elsődleges javaslat. Kalcium kiegészítése a megfigyelések alapján segíti a télállóságot, a későbbi szárrepedés kialakulásának kockázatát pedig jelentős mértékben csökkenti. Ősszel 1,5-2 l/ha dózisban fedezi az ekkor szükséges bór mennyiségét is, tartamhatásának köszönhetően pedig néhány héten keresztül folyamatos ellátást jelent. Magas bórigény esetén, kifejezett bórhiány kezelésére a YaraVita Bortrac-ot 1-2 l/ha dózisban célszerű már ősszel alkalmazni.

A Yara a 2023/2024-es repce szezonhoz is biztosítja a magas minőségű, hatékony alap-, fej- és lombtrágyákat.