április 04, 2022

Ipari paradicsom: igénykövető, intenzív odafigyelés

Szerző: Szabari Szabolcs

A paradicsom a világ legjelentősebb zöldségfaja. Termőterülete hazánkban 1450 ha, termésátlaga 79,31 t/ha volt 2021-ben, amely 115.000 tonna össztermést jelent.

Ha megvizsgáljuk benne a tápanyagok eloszlását, akkor láthatjuk, hogy a növény által felvett nitrogén, foszfor és kálium mennyiségének több, mint 60%-át a termés hasznosítja. 100 egységnyi kalciumból a vegetatív tömegbe 95, a termésbe pedig mindösszesen 5 egység épül be. A bogyók tehát csak kis mennyiségű kalciumot vesznek fel, de ez kulcsfontosságú a minőség szempontjából.

               Káliumból 280-300 kg/ha-os igénnyel kalkulálhatunk. A stressztűrésben, ezen belül is a szárazságtűrésben nélkülözhetetlen, a sztómák szabályozása, nyitása-zárása által. Felelős a cukrok előállításáért, transzportjáért, a pigmentanyagok, közöttük a likopin bioszintéziséért.

               Kalciumra a teljes fenológiában szüksége van, igénye 150-170 kg/ha közötti. Elsődleges feladata a sejtfal struktúrájának fenntartása, a sejtmembrán stabilizálása. A kalciumnál a levélből történő transzlokáció limitált, ezért kalciumtartalmú lombtrágyával tudjuk a bogyóba juttatni ezt a tápelemet. A bogyók minőségében a kalcium felel a szerkezetért, keménységért és szárazanyagtartalomért.

               Alap- és fejtrágyázásra a melegen granulált, klórmentes komplex YaraMila Cropcare termékcsaládot javasoljuk, közöttük is elsősorban a 8-11-23-as és 11-11-21-es összetételt. Alaptrágyaként palántakiültetés előtt sekélyen bedolgozva (500-600 kg/ha), fejtrágyaként pedig bogyófejlődés alatt, öntözés előtt időzítve (300 kg/ha) juttassuk ki. Egy menetben 8-10 tápelemet adunk vele, minden szemcsében azonos összetétellel, lassú oldódással, folyamatos ellátást, nagy hatékonyságú, tiszta tápanyagot biztosítva.

               Fejtrágyázáshoz kalcium és nitrogén együtt okosabb: YaraLiva Tropicote és YaraLiva Nitrabor. Granulált kalcium-nitrát, 26% feletti CaO és 15,5% N tartalommal. A nitrogénforma tökéletesen illeszkedik a paradicsom igényéhez, 92%-a nitrát-N. Kijuttatását virágzás előtt javasoljuk, 300-400 kg/ha dózisban. A Nitraborban lévő +0,3% bórtartalom (mely lényegében a fenti két termék közti különbség is egyben) segíti a kötődést, javítja a termés minőségét. Valamennyi YaraLiva termék tökéletes vízoldékonysággal rendelkezik, 1 kg termék teljes és maradéktalan oldatba viteléhez 1 liter víz elegendő.

               A lombtrágyázás szegmenséből 4 fő terméket emelnék ki a paradicsomtermesztők számára. YaraVita Universal Bio: NPK alap, mikroelemekkel, 213 g összhatóanyag, az intenzív vegetatív szakasz kiszolgálásaként, általános kondicionálásra, illetve stresszhelyzetek kezelésére, ha valami „arcul üti” az állományt (pl: jégeső vagy viharkár). Kiültetéstől virágzásig, 3-5 l/ha dózisban, 7-10 napos kezelési fordulókkal, növényvédelmi munkákkal egymenetben.

               Bórpótlásként YaraVita Bortrac (B: 150 g/l, N: 65 g/l), virágzás előtt 1-2 literrel hektáronként. A bór szerepe köztudott a pollenképzésben, termékenyülésben, kötődésben, de jelenléte esszenciális a kalciummal történő együttműködése miatt is. A túl alacsony bórmennyiség a paradicsombogyók parásodásához és alacsony piaci értékhez vezethet.

               Emlékszünk a Ca 5%-os termésben történő hasznosulására és levélből történő limitált transzlokációjára. A megoldás a YaraVita Stopit, mellyel élelmiszer minőségű kalciumot juttatunk közvetlenül a bogyók falára. Magas, 224 g/l CaO hatóanyagtartalmával, kötődéstől kezdődően 2-3 alkalommal, 10-14 naponként, 5 l/ha dózissal meg tudjuk előzni a Ca-hiányt és be tudjuk juttatni ezt a kulcs-tápelemet a bogyók belsejébe. A sejtfal magasabb kalciumtartalma megnöveli a paradicsom keménységét és ellenállóképességét, a szállítási és tárolási tulajdonságok jobbak lesznek. A keményebb termések jobban ellenállnak a mechanikai sérüléseknek és az eltarthatósági idejük is hosszabb lesz.

               Minőségjavításban, Brix-érték növelésben, színezésben egyértelmű és pozitív visszajelzéseink vannak termesztőinktől a YaraVita Seniphos lombtrágyáról, amely folyékony kalcium és foszfor egy termékben.

Onnantól kezdve, hogy a bogyó felveszi az alapszínét 5 l/ha a dózisa, majd 10 nappal később ismételjük meg a kezelést. Növényvédőszerekkel keverhető, de színezésre csak önmagában javasoljuk, annak érdekében, hogy a termék ezirányú hatékonyságát ne csökkentsük. A foszfát alapú foszfor (310 g/l hatóanyag) színez azáltal, hogy aktiválja a színeződésért felelős PAL (fenilalanin ammónia-liáz) enzimet, melynek segítségével szebb, piacosabb, egységesen érett, kemény és vastag termésfalú paradicsombogyókat takaríthatunk be.