február 21, 2022

Hogy olajozottan menjenek a dolgok…

Szerző: Tóth Milena

A tavalyi év második felében egekbe szökő nitrogén árak miatt sokan döntöttek úgy, hogy 2022-ben a vetéstervben nagyobb arányban szerepeltetik azokat a növényeket, melyeknek kevesebb a nitrogénigényük. A napraforgó és a szója területének növelését indokolhatja az is, hogy mindkét növény iránt nagy a kereslet és viszonylag stabil, magas áron értékesíthetők az évjárattól függetlenül. Azzal, hogy megspórolhatjuk a nitrogén műtrágya egy részét, sajnos badarság lenne azt gondolni, hogy ezek a növények „csak úgy” megteremnek majd. A szigorúan vett termesztéstechnológia itt is alapfeltétel.

Már a fajtaválasztásnál mérlegelhetjük, hogy egy intenzív, igényes, vagy egy, akár extenzív körülmények között is jól teljesítő fajtát vetünk. Nem biztos, hogy az eddig bevált fajták jól fognak teljesíteni, ha a technológia egyes elemeit pl. gyomirtást, vagy lombtrágyázást meg szeretnénk spórolni. Vegyük figyelme azt is, hogy az intenzív fajták intenzív tápanyag-utánpótlást is kívánnak.

A második kérdéskör az alaptrágyázás. Mindkét növény meghálálja a sor mellé odatett – és itt megint a megtakarítás miatt írtam a vetéssel egymenetben történő kijuttatást, de teljes felületre is lehet természetesen – komplex műtrágyát. Nagyon fontos az optimális káliumellátás biztosítása, a napraforgó tonnánként 70, a szója 50-55 kg káliumot igényel. Érdemes elővenni a talajvizsgálati eredményeket és megnézni, hogy a szója, napraforgó vetésére szánt terület milyen káliumellátással rendelkezik. És ha már előttünk a vizsgálati adatsor, akkor ellenőrizzük a talaj magnézium ellátottságát is. A kálium és a magnézium antagonistái egymásnak a talajban, így könnyen előfordulhat, hogy a jó káliellátás sem kellő garancia magas magnéziumtartalom mellett, és szükség van káliumkiegészítésre. A Yara Mila NPK komplexek 7-25 % káliumot tartalmaznak teljesen vízoldékony formában. A foszfor kiegészítést is a talajvizsgálat alapján érdemes megválasztani: 12-27 % közöttiek a Mila család műtrágyái. Érdemes megemlíteni, hogy minden Mila termékünk ként is tartalmaz, amely mindkét növény esetében a fehérje-, illetve olajtartalom-képzés alapeleme. A komplexeket teljes felületre 250-300 kg/ha, sor mellé 150-200 kg/ha mennyiségben ajánljuk. Ahol az említett káliumellátás megfelelő, vagy ősszel már kijuttatásra került mono műtrágya formájában, ott indító starterként ajánlható főleg napraforgó esetében a 16-27-7 összetétel 150-200 kg/ha dózissal, vagy az NP starter mikrogranulátum 10,5-47 összetétellel 10-20 kg/ha mennyiségben. Ha csökkentjük az alaptrágya mennyiségeket – mely szakmailag veszélyes és kiszámíthatatlan hatású manőver – akkor olyan műtrágyát érdemes választani, ami jó vízoldékonyságú, magas mezo- és mikroelem kiegészítéssel bír és a fizikai paraméterei (szemcseméret) is alkalmassá teszik arra, hogy a növény könnyen és gyorsan fel tudja venni, ezzel is elősegítve a gyors kezdeti növekedést.

A harmadik kérdéskör a lombtrágyázás. Ha takarékoskodás, akkor első körben és a legkönnyebb szívvel erről mond le a termelők többsége. Gondolkodjunk racionálisan! Ha a gyenge növényt nem segítjük, akkor az még gyengébb lesz, kevésbé tűri a stresszt, romlik a betegségellenállósága. Ha a jól fejlett növényt nem támogatjuk, akkor minden eddigi befektetésünk – beleértve a vetőmagot is – felesleges volt, mert nemhogy a genetikai potenciált nem közelítjük meg, hanem még az önköltség sem térül meg. Felelősen gondolkodó gazda nem hagyja ki a lombtrágyázást, hanem jól választ a több száz termékből. Elsődleges szempont az, hogy mit és mennyiért? Olyan összetétel, olyan mennyiségben, ami az adott növénynek kell, mindjárt leszűkíti a választékot. A Yara portfóliójából a YaraVita Brassitrel Pro maximálisan megfelel az elvárásoknak. Összetétele növényspecifikus: Ca, Mg, B, Mn, Mo elemeket tartalmaz 444 g/l mennyiségben. A kijuttatást az intenzív növekedési szakaszban javasoljuk 3-4 l/ha dózisban. Minden növénynél van kulcsfontosságú elem, pl. kukoricánál a cink, amire vagy nagyobb mennyiségben van szüksége, vagy érzékenyebben reagál a hiányára. A napraforgónál ilyen elem a bór. Legnagyobb igénye csillagbimbós állapotban van, ilyenkor ajánljuk a YaraVita Bortrac (150 g B/l) lombtrágyánkat 1-2 l/ha dózisban. A szójánál a molibdén nélkülözhetetlen, mert nem csak a növénynek van rá szüksége, hanem a vele szimbiózisban élő baktériumoknak is. A YaraVita Molytrac-ot rendkívül magas molibdéntartalma miatt 0,25 l/ha-ban dózisban használjuk. Utalva az alaptrágyáknál említett kénpótlásra és annak jelentőségére, lombtrágya formájában is nagyon hatékonyan pótolhatjuk a ként. YaraVita Thiotrac termékünk 1 literjében 750 g kén-trioxidot tartalmaz, javasolt dózisa 5 l/ha. Mindkét növénynél 3 t/ha terméssel számolva a 15-18 kg elemi kén igény kielégítésében hatékonyan kiegészítheti az alaptrágyát. A nagy hatóanyag-tartalom és az alacsony dózis mellé kedvező ár-érték arány is társul. Egy átlagos évet számítva is a fél tonna terméstöbblet többszörösen visszahozza egy-egy kezelés árát.

 

A precíz agrotechnika, a jól megválasztott és kellő mennyiségű alaptrágya, a világ legnagyobb gyártójától származó, kiváló minőségű, magas hatóanyag-tartalmú lombtrágya olajazottabbá teszi az utat a sikerhez. Ehhez kérje segítségünket, szaktanácsunkat, véleményünket!