december 12, 2016

Ha fejtörést okoz a nitrogén...-Image IT

Szerző: Koronczai Rita

Bizonyára sokan hallottak már a Yara mobilalkalmazásáról, amely a repce termelőknek nyújthat segítséget a nitrogén szükséglet meghatározásában.
ImageIT nagy
Ha fejtörést okoz

Jó hírünk van! Hiszen az alkalmazás mostantól ingyenes!

Ha eddig nem töltötte le, akkor most itt a remek alkalom! Ne hagyja ki!

A modern és egyre intenzívebbé váló repcetermesztés egy számítási modellre alapozott, tehát a pillanatnyi adottságokhoz illeszkedő nitrogén-trágyázási technológiával törekszik a növény alapvetően magas nitrogén igényének minél célzottabb kiegyenlítésére. Ennek jogosultságát egyszerre két dolog indokolja: egyrészt a tápanyag-utánpótlás, különösen a mobilis nitrogén minél inkább a növény tényleges tápelem-felvételéhez való illesztése, mind gazdaságossági, mind pedig környezetvédelmi okokból, másrészt pedig az a tény, hogy az évjárat függvényében a repce nagy mennyiségű, akár 150 kg/ha mennyiségű nitrogént is felvehet ősszel és tél elején.

A tervezett terméshez szükséges nitrogén mennyiségből (3-4 t/ha termésszinten 200-250 kg/ha N) tavasszal levonásra kerül a talaj ásványi nitrogén-tartalma (Nmin), a mobilizált szerves nitrogén (Nmob50) és az őszi nitrogén-fejtrágya. A mobilizált szerves nitrogén a szervestrágyából, illetve magas humusz-tartalmú talajokon a szervesanyagból mobilizálódó nitrogén mennyiségét foglalja magában. Repce esetében ennek azért csupán 50 százaléka vehető figyelembe, mert viszonylag hamar lezárul a növény nitrogén-felvétele. Az összigény 10-40 százalékát ősszel és tél elején, 40-50 százalékát virágzásig, 10-30 százalékát pedig virágzástól érésig veszi fel a növény. Az őszi nitrogén fejtrágya kijuttatása akkor ajánlott, amikor (mint arra jó példa volt a 2013-as ősz) az elhúzódó, csapadékos ősz során számottevő nitrogén-felvételt folytat a növény. A meghatározás a klasszikus modell szerint úgy történik, hogy az egy négyzetméteres mintatereken lemért növényi biomassza tömegének (a növényegyedek teljes talajfelszín feletti része) minden egyes kilogrammját 50 kg N-felvételnek vesszük és az 50 kg/ha mennyiséget meghaladó nitrogén igény 70 százalékát juttatjuk ki műtrágya formájában, tehát: őszi N szükséglet = (friss biomassza kg/m2 *50)-50)*0,7 . 

A Yara azért fejlesztette ki az ImageIT okostelefonos alkalmazást, hogy a fenti számítás egyszerűbben elvégezhető legyen, az alkalmazás a növényállomány lefényképezésével a talajfelszín borítottsága alapján az előbbi összefüggések mentén meghatározza, hogy szükséges-e őszi nitrogén kijuttatás és ha igen, mekkora mennyiségben. Az okostelefonos alkalmazás elvégzi tehát helyettünk a fentiekben bemutatott számítási menetet.