március 20, 2022

Ha azok a nagyon áhított esőfelhők megjelennek….

Szerző: Tóth Milena

Lassan mindenki megbékélne azzal, ha Sándor, József és Benedek ne (csak) meleget, hanem egy kiadós csapadékot hozzanak, mert a március -több évre visszamenően- kezd egyre gyakrabban aszályossá válni. Amikor a városi ember is sóhajtozik némi felfrissülést hozó tavaszi zápor után, akkor már tényleg nagy a baj.

Amikor ez a cikk íródik, akkor több ezer gazda kinn van a földeken és bízva a várva várt eső megérkezésében menti a menthetőt. Talán a most kijuttatott nitrogén műtrágyák célba érnek és a növény is többet tud belőlük hasznosítani, mint az első fejtrágyákból. A bátrabbak már a vetőgépet is elővették, hátha az eső előtti vetéssel időt nyerhetnek.

Ebben az összefoglalóban az elkövetkezendő idő tápanyagutánpótlásához szeretnénk szakmai segítséget adni.

Gabonák: A vetésidő, a talajviszonyok és a technológia miatt szinte minden tábla más, ezért egyöntetű javaslatot, nem lehet adni, vagy nehéz adni. Ha bizonytalan a döntésben, keresse a Yara szaktanácsadó kollégáit! Az eddigi, úgymond kondicionáló technológiát – melynek célja az volt, hogy a növény stressztűrését, sokszor túlélését biztosítsuk rövid távon – felválthatja az intenzív, elsősorban mikroelemekre fókuszáló technológia. Az eső utáni regenerálódást mindenképp érdemes megvárni. Ez egyes táblák esetében a bokrosodás vége, máshol már a szárbaindulás kezdete is lehet. Mindkét esetben hatékonyan alkalmazható a YaraVita Gramitrel szuszpenziós lombtrágya, mely tartalmazza azokat a mikroelemeket, melyek egyrészt segítik a regenerálódást, másrészt a kalászképzést, illetve a jól fejlett növényeknél a kalászonkénti szemszámot. Ajánlott dózisa egyszeri kezeléssel számolva 3-4 l/ha, osztott kezelés esetén 2 l/ha a bokrosodás végén és 2 l/ha a zászlós levél megjelenésekor. A kénpótlás is kulcskérdés, a nitrogén jobb hasznosulásához és egyben a növényi szükségletek megfelelő kielégítéséhez ajánljuk a YaraVita Thiotrac termékünket 2x2-3 l/ha dózisban. A termékben lévő kén ammónium-tioszulfát formátumban van, így a növények számára 100 %-ban felvehető a levélen keresztül. Érdemes a bórpótlásról is gondoskodni. Ez lehet, hogy sokak számára új, vagy meglepő, de a levélanalízisek egyre gyakrabban igazolják a bórhiányt. Ennek oka sokrétű, erre vonatkozó bővebb szakmai információt a www.yara.hu oldalon talál. Bórpótlásra a YaraVita Bortrac-ot 1, vagy 2x1 l/ha dózisban javasoljuk legkésőbb a zászlós levél megjelenésekor. A bórpótlás elsődleges célja a látens hiány megelőzése, a szárszilárdítás, a fokozott szénhidráttranszport támogatása a levélből a szemekbe, a jobb termékenyülés és a vízháztartás javítása.

imagek5tni.png

Hibrid árpa Fejér megyében (Gramitrel 3 l/ha) 2022. március 25.

Őszi káposztarepcék: Anomáliák vannak a növények fejlettségében, de ez csak annak tudható be, hogy a növény arra van beprogramozva, hogy minél előbb virágozzon és termést hozzon. Itt-ott már lehet látni egy-egy megbomlott virágzatot, vagy zöldes-sárgába forduló növényállományt, van, ahol még csak a rozettás állapot a jellemző, és van, ahol a fagy hatására pár centis szárat hozva kényszervirágzásba fordult a növény. Sok idő nincs gondolkodni, mert az eső után gyorsan szárba induló, vagy zöldbimbóban lévő állományt muszáj lesz megvédeni, kezelni. A rovarölő szerhez jól fejlett állomány esetén érdemes 3-4 l/ha YaraVita Brassitrel Pro-t is bekeverni, mert a termékben lévő bór és kalcium gyári kombinációja hozzájárul a fokozottabb pollenképzéshez, termékenyüléshez. A kannában lévő mangán, molibdén és magnézium kedvezően hat az enzimatikus folyamatokra, a klorofillképzésre és a nitrogén beépülésre. Másik javasolt termék a YaraVita Bortrac, mely 150 g/l bórtartalmával hatékony segítség lehet a növény tonnánkénti 200 g bórigényének kielégítéséhez. A kénpótlás ennél a növénynél is fontos.