január 27, 2020

Gyorsan, jót, olcsón...

Szerző: Gyuris Kálmán

A cím első fele a klasszikus mondásra utal, ahol a szolgáltató azt jelzi, hogy mindegyikre képes, de egyszerre csak kettőt vállal belőle. Ehhez hasonló dilemma uralkodik évek óta a búzatermesztők között; vagy magas a termés, és nincs minőség, vagy van minőség, de az nem csúcs terméssel párosul.

Természetesen a legjobbak túllépnek ezen a dilemmán, mindkettőt megcélozzák. Azt, hogy ez mennyire fontos, jól mutatja a búza vetésterületének csökkenése; több éve elmarad az egymillió hektártól, miközben régebben az 1,1 millió hektár megszokott volt. A növény jövedelmezősége egyértelműen az elsődleges ok; az olajos növények, illetve a kukorica is nagyobb profitot biztosítanak. Sok esetben, amikor egy termelővel a búzatermesztésről beszélgetünk, akkor „előveteményként”, „szükséges rosszként” emlegetik. Azt gondolom, ez hosszú távon nem lehet így, a gazdáknak minden szempontból szükségük van egy eredményes búzatermesztési technológia kialakítására. Ekkora felületen nem lehet feladni a hatékonyság növelését, a megbízható profit realizálását. Ez természetesen sok tényezőtől függ, de az egyik meghatározó a tápanyag-utánpótlás kérdése.

Ezen cikk olvasásakor már részben korlátozottak a lehetőségeink, hiszen az alaptrágyázás elmaradását, rossz arányát, vagy bármilyen hibáját már csak részben, vagy egyáltalán nem lehet korrigálni.

Technológia javaslatunkat kezdjük ezzel a résszel! Abban az esetben, ha elmaradt az alaptrágyázás, nem juttattunk ki legalább 60-70 kg /ha foszfor hatóanyagot, illetve a hozzá tartozó káliumot, akkor a magas nitrogén- és foszfortartalmú YaraMila 16-27-7 alkalmas erre a lehető legkorábbi fejtrágyázáskor alkalmazva 250 kg/ha dózisban.

Természetesen „normál” esetben megtörtént az őszi alaptrágyázás, mostantól nekünk a fejtrágyázás és a lombtrágyázás a feladatunk. Őszi búza fejtrágyázási technológiájában az első kijuttatásnál az időpont a legfontosabb kérdés. Nagyon leegyszerűsítve: minél hamarabb, annál jobb! Sok év tapasztalata alapján igyekezzünk a kora tavaszi száraz időszakot megelőzni, a tél végi csapadékkal dolgoztassuk be a nitrogént. Ilyenkor átlagosan 250-300 kg YaraBela Sulfan, vagy YaraBela Extran kijuttatása szükséges. A második fejtrágyázás idejének meghatározása már sokkal nehezebb. Ilyenkor egyrészt fokozottan figyelni az időjárás előrejelzést, illetve a növény fejlettségét. Nagyon fontos, hogy a szárbaindulás kezdetére a gyökérzónába legyen elegendő nitrogén, mert ilyenkor igen intenzív a felvétel. Gyakorlatilag 3-4 hét alatt a nitrogén felvétel 60-70 %-a megtörténik. Ezt a későbbiekben nem lehet pótolni, korrigálni. Az ajánlott dózis hasonló, 250 -350 kg/ha. Itt hívom mindenki figyelmét a nagyon sokszor és sok helyen emlegetett kén/nitrogén kérdésre. Talajaink egyre inkább kénhiányosak, sok esetben már limitáló tényező a kén. Arra is érdemes figyelni, hogy a hiánytünetek hasonlóak. A költségek számításakor arról sem feledkezzünk el, hogy a kén használatakor csökkentehető a nitrogén mennyisége. Őszi búza esetében 8/1 körül található az ideális nitrogén/kén arány. Ez természetesen az elemi kénre vonatkozik. Amit még szem előtt kell tartani; ez az arányszám az egyidejű elérhetőségre, felvehetőségre vonatkozik. Ezt az arányt a YaraBela Sulfan alkalmzásásval tudjuk biztosítani.

A harmadik fejtrágyázás a zászlóslevél kiterülésekor, a kalászolás kezdetekor úgynevezett minőségjavító kezelés, cél a minőség javítása, a sikér, a fehérjetartalom növelése. Ilyenkora a mennyiség már csak 100-120 kg/hektár műtrágyát takar, itt is preferálva a kénes hatóanyagot.

A nitrogénformák jelentősege az idő előrehaladtával egyre fontosabb. A nitrát az, amit a növény azonnal fel tud venni, a karbamid pedig a legnehezebben felvehető számára. A hatóanyagra számított árnál az átlagosan bekövetkező 15-20 % veszeteséggel is számolni kell. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a nitrosol 50 %-a karbamid.)

Az elmúlt években a lombtrágya forgalmazás a Yara életében egyértelműen sikertörténet. A YaraVita Gramitrel mind a termelő üzemekben, mind a kisparcellás kísérletekben sikeresen bizonyít újra és újra. Az átlagosan elérhető 5-8 % termés többlet önmagáért beszél. E mellett a minőségi paraméterek is javultak, a fehérje tartalom 1,0-1,5 % többletet mutatott a kezelések hatásásra. Két alapvető dolgot érdemes a használatával kapcsolatban megjegyezni: Az első az alap dózis, mely 3 l/ha, de lehet 2+2 l/ha mennyiségben is használni. A másik a kijuttatás időpontja. A bokrosodás kezdetétől, amint lehetőség van, minél korábban ki kell juttatni. Tartamhatással rendelkező készítményről van szó, ezért javasoljuk a korai alkalmazást. Gyakorlatilag minden fontosabb növényvédőszerrel keverhető, de érdemes megnézni azért a Yara adatbázisában, ahol több mint 40 000 keverési próba eredménye érhető el. A tankmix.com felületen nem található keverést a kinti kollegák kérésre elvégzik (természetesen ez tervezett felhasználást jelent). A Yara Vita Gramitrel cink, réz, magnézium, mangán mennyisége és aránya a kalászososk igényéhez igazodik, azokat biztosítja.

A másik javasolt lombtrágya a YaraVita Thiotrac, amely kén tartalmával (750 g/l) emelkedik ki a mezőnyből, mellette 200 g N található még. A termék általunk javasolt dózisa átlagosan 5 l/ha, természetesen igény szerint több alkalommal is.

Ezek a legfontosabb termék, illetve technológiai javaslataink az őszi kalászosok termesztőinek. Természetesen sok minden változhat a helyi sajátosságok, illetve az időjárási viszonyok miatt, de az alap összefüggések elég stabilak.

A termékek beszerzésével kapcsolatban arra kérem, kérjük tisztelt partnereinket, hogy a megszokottnál korábban kezdeményezzék kereskedőiknél a beszerzéseket. Új ügyfélszolgálati, logisztikai rendszer vette át az eddigi tevékenységet, ezért lehetnek apró zökkenők. Természetesen mindannyian azon dolgozunk, hogy zavartalan legyen partnereink ellátása.