május 22, 2023

Fenológiához időzített tápanyagutánpótlás szőlőben

Szerző: Tóth Milena

A tápanyagutánpótlás „mostoha” technológiai elem a szőlőültetvényben, közel sem fordítanak rá akkora figyelmet, mint a károsítók elleni védekezésre. Különböző stratégiát kell kidolgozni a termesztési célok, a talajadottságok (homoki vagy dombvidéki), a környezeti viszonyok és a termesztéstechnológiai színvonal alapján. Ezért lehetetlen általános receptet, tanácsot adni, mert minden ültetvény más és más. Viszont egyben egységes a rendszer: a szőlő fenológiájában és ahhoz időzített tápanyag-utánpótlásban.

Amikor a levegő napi középhőmérséklete eléri a + 10 °C-ot elindul a vegetáció. Rügyfakadástól kezdődik a hajtásnövekedés, mely több fenológiai szakaszon átívelő folyamat és kb. augusztus közepéig tart. A kezdeti fejlődés, növekedés során az előző évben elraktározott tápanyag biztosítja a növény ellátását, majd, amikor a lombozat fele kialakult, akkor csökken a tartalékok szerepe és mire kifejlődik a teljes lombfelület, addigra önellátóvá válik a növény és elindul újra a tápelem-raktárak feltöltése. A hajtások legintenzívebb napi növekedése a virágzás periódusára esik. Ennek következménye lehet a virágok hiányos termékenyülése, az intenzív hajtásnövekedés és a virágzás tápanyag-konkurenciája miatt. A virágzásig nagyon intenzívvé válik a kalciumfelvétel, de a többi tápelem (N, P, Mg, Mn, Fe, Zn, B, Mo) felvétele is fokozódik. A nitrogén, foszfor és kalciumigényének 30-40 %-át, a bór és cink 50 %-át, a magnézium, kálium 20 %-át ebben a fenológiában veszi fel a növény. Ezeken az igényeken alapszik a Yara lombtrágyázási technológia első eleme a YaraVita Frutrel használata. A virágzás előtt és után megismételve kijuttatott 3 l/ha dózissal 3x750 g/l N, P, Ca, Mg, B, Zn hatóanyaggal a talajon keresztüli ellátás tökéletes kiegészítője.

szolo_makroelem_felvetele.jpg

A másik hosszú és kritikus időszak a virágzás végétől a zsendülésig tartó periódus. Ez alatt a 1,5-2 hónap alatt még tart, de már nem olyan intenzív a hajtásnövekedés és megkezdődik a rügydifferenciálódás, valamint a tartaléktápanyagok beépülése. A növény tápanyag-felvételi dinamikájában a kalcium helyét átveszi a kálium a és a nitrogén.  A virágzás után megnövekedett nitrogénigényt érdemes talajon keresztül kiadott kiegészítéssel kielégíteni. Erre javasoljuk a YaraBela Nitromag (27 % N), vagy ahol a mészutánpótlásról is rendszeresen gondoskodni kell, ott a Nitrabor, vagy Tropicote kalcium-nitrát termékeinket 150-200 kg/ha dózisban.

A megfelelő kondíció biztosítása rövid távon a hiánytünetek kialakulásának megelőzését, a stresszhelyzetekhez való jobb alkalmazkodást, és az elvárható minőség biztosítását, hosszú távon a termelési kockázat csökkentését, és az ültetvény gazdaságos, hosszú élettartamú fenntartását jelenti.  Ehhez segít a YaraVita Universal Bio folyékony termékünk 5 l/ha dózisban, valamint a Folicare termékcsaládunk 18-18-18 NPK, valamint 10-5-40 NPK összetételű kristályos lombtrágyánk 3-5 kg/ha mennyiségben. A makroelemeken kívül változó összetételben és arányban tartalmaznak mezo- és mikroelemeket is.

A zsendüléstől az érésig tartó időszakban fokozatosan csökken a növény tápelem igénye és felvétele. Ebben az időszakban a káliumból a cukorképzéshez és a kalciumból az egészséges fürt növekedéséhez jelentkezik nagyobb igény. Ennek kielégítésére ajánljuk a YaraVita Safe K (500 g/l K2O) valamint a YaraVita Stopit (224 g/l CaO) lombtrágyánkat 5 l/ha dózisban.  

Picture1.jpg

Érdemes kihangsúlyozni, hogy a szürettel nem ér véget a növény táplálkozása. Egészen a lombhullásig szinte a kora tavaszi hajtásnövekedési időszakéval megegyező a N, P, K, Mg igénye. Ezek a tápanyagok a tartalékképzés, illetve a tavaszi kezdet szempontjából fontosak.

A kertészeti ágazatnak és ebbe beleértve a szőlészetet is, két nagy kihívásnak kell az utóbbi években megfelelni. Az egyik a változó és kiszámíthatatlan gazdasági környezet, a másik a klímaváltozás. Ennek a két próbatételnek csak azok tudnak megfelelni, akik előrelátóan terveznek, akik olyan technológiai és technikai fejlesztéseket hajtottak, hajtanak végre, amelyekkel garantálni tudják a mennyiségi és minőségi szőlőtermesztést. Ennek egyik eleme az ültetvény-specifikus tápanyagutánpótlás, melyhez ajánljuk kedvező ár-érték arányú, kiváló minőségű termékeinket. Technológiai ajánlásért keresse szaktanácsadóinkat!