április 13, 2016

Hogy sok édes dinnyénk legyen idén is

Szerző: Kovács András

A görögdinnye tápanyag- és vízigényes növény, a tápanyagfelvétele folyamatos és intenzív, ezért a kiültetés kezdetétől optimális ellátásban kell részesíteni az állományunkat.

A Yara technológiával elérhetjük, hogy a kiültetett palánták átvészeljék a kiültetés okozta stresszhelyzetet, a gyökérvesztést, gyökérrothadást és csökkentsük a növényünket érő extrém időjárás okozta megpróbáltatásokat. A dinnyetermesztés másik kulcskérdése, hogy a kiültetett állomány rövid időn belül meggyökeresedjen és meginduljon az indanövekedés. Mert így növelhetjük a korai termésrészt, az össztermés mennyiségét is. Fontos kérdés az öntözés is, mert száraz talajban a tápanyagok nem oldódnak, így a növény számára felvehetetlenek. Kis nedvesség hatására a talajban a tápanyagok túl magas koncentrációja a növények vegetatív növekedését gátolja. Ennek hatására csökken a hajtásnövekedés, a megkötött virágokat, a kisdinnyéket a növény nem tudja kinevelni. Gyenge indával az első termések kötése után a növény legyengül, a többi termés deformálódik, vagy elrúgja a növény. A termesztés során fokozott figyelmet kell fordítanunk a kálium ellátásra is, mert jól tudjuk, hogy a vegetáció közepétől káliumtúlsúlyos műtrágyázás garantálja a jó minőséget, a vékony, de erős héjképződést és ezzel a jó szállíthatóságot.

Mindezek elkerüléséhez, a megfelelő tápanyag ellátottsághoz ajánljuk a YaraMilaTM Cropcare mikroelemes komplex termékcsaládot, mind alaptrágyázásra, mind fejtrágyázásra, méghozzá a 8-11-23 és 11-11-21 összetételt, melynek dózisa 250-400 kg/ha. Ne feledjük, a termék sekély bedolgozása fontos technológiai követelmény!

A másik lényeges kérdés, ami a sikeres termesztéshez elengedhetetlen, az a kalcium biztosítása a növény számára. Ennek egyik hatékony módja a talajon keresztüli pótlás! Biztonságos, hatásos és költségtakarékos megoldás a YaraLivaTM Nitrabor alkalmazása, mert a görögdinnye számára könnyen felvehető kalciumot tud biztosítani. Hektáronként 150-200 kg érdemes kijutatni.

Tápoldatozásra a FerticareTM, lombtrágyázásra a YaraVitaTM, kálium és magnézium pótlására a KristaTM termékcsaládot, kalciumpótlásra a YaraLivaTM Calcinit terméket javasoljuk.

A Yara tápoldatozási program a következő:

Szabadföldi, intenzív termesztési technológia esetén, 60-80 t/ha feletti termés eléréséhez folyamatos tápoldatozásra van szükség. A tápoldatozás heti adagját 1-2 részletben célszerű kiadni, úgy, hogy először a tiszta vizet, majd a tápoldatot juttatjuk ki.

Fejlettség Műtrágya Heti adagok Megjegyzés
Kiültetés beöntözése FerticareTM 15-30-15 25 0,2% beöntözés, 2 kezelés
Gyökeresedés alatt FerticareTM 14-11-25 50 1 kezelés
YaraLivaTM Calcinit 50 1 kezelés
Intenzív beültetés FerticareTM 14-11-25 50 1 kezelés
YaraLivaTM Calcinit 60 1 kezelés
FerticareTM 24-8-16 50 1 kezelés
Első termős virágok YaraLivaTM Calcinit 60 1 kezelés
FerticareTM 24-8-16 60 1 kezelés
Kisdinnyék 1/3 méretétől FerticareTM 10-5-26 60 3 kezelés
Dinnyék 1/2 méretétől érésig és szedésig YaraLivaTM Calcinit 25 Hetenként kijuttatva
KristaTM K 40

 

Lombtrágyázásra gyökeresedés alatt, illetve intenzív hajtásnövekedés alatt YaraVitaTM Universal Bio-t juttassunk ki, 5 l/ha dózisban. Célunk, hogy elősegítsük növényünk stressztűrő képességét, és általános kondícióját javítsjuk. Az első termős virágok megjelenése előtt a kötődés javítására használjunk YaraVitaTM Bortracot, 1 l/ha dózisban. Kötődés után YaraVitaTM Frutrelt juttassunk ki, amely hat tápelemével segíti az újabb kötéseket és a dinnye zavartalan fejlődését. Hektáronként 5 liter érdemes kijuttatni.

A kis dinnyék 1/3 méretétől kalciumpótlásra folyamatosan alkalmazzuk a YaraVitaTM Stopit-ot 5 l/ha dózisban. A kezelést akár 2-3 alkalommal is célszerű elvégezni. A kis dinnyék 1/2 méretétől a minőség javítására használjunk YaraVitaTM Safe K-t (500 g/l K2O), hektáronként 5 liter mennyiségben.