július 22, 2016

Csak a repce!

Szerző: Gyuris Kálmán

A címet akár ki is cserélhetnénk „csak az olajosok”-ra is, hiszen már több éve, hogy az olajos növények a legstabilabb és legmegbízhatóbb kultúrák közé tartoznak a piacon. Ez vonatkozik a termés mennyiségére, minőségére, és az árára is.
Visszatérve a repcéhez, elmondhatjuk, hogy ebben az évben igen jó eredmények születtek, egyáltalán nem ritka a 4-5 t/ha termés, amihez igen kedvező felvásárlási ár kapcsolódik. Szükség is van rá, mert a kalászosok, kukorica esetében már nem mondható el mindez, legalábbis ami az árakat illeti.

Ilyen helyzetben fokozott figyelem fordul a repce műtrágyázása, tápanyag-utánpótlása felé. Természetesen a termelőnek rengeteg információ, ráhatás között kell eligazodnia és megfelelő döntést hozni.

Nézzük, melyek a legfontosabb kérdések!

    1. Szükséges, kell-e alaptrágyázni?

Az alaptrágya kijuttatásával alapozzuk meg a következő kilenc hónapot, biztosítjuk a gyors kezdeti fejlődést, segítjük elő a télállóság kialakulását, teremtjük meg a későbbi kén és nitrogén kijuttatásának hatékonyságát, stb. Az alaptrágyázás –bár eddig elhanyagolt technológiai elem volt – egyre inkább bizonyítja létjogosultságát és kezd kihagyhatatlanná válni.

    2. Milyen más lehetőségeink vannak?

Az alaptrágyázás elkerülése érdekében sok egyéb megoldás kering a köztudatban, amelyek a már meglévő, a talaj természetes szolgáltató képességére alapoznak. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minél régebbi a kötés, annál nehezebben mozdítható, valamint minél jobban lemerítjük a talaj tápanyagtőkéjét, annál rosszabb helyzetbe hozzuk a növényt. Nem beszélve a nagy hőingadozásokról, ami a műtrágyán kívül az egyéb termés fokozó anyagok hatásmechanizmusát is nagy mértékben befolyásolják. (Azokról az anyagokról, amelyeket csak betűkkel, szavakkal jellemeznek, de számokkal, konkrétumokkal nem, most nem teszünk említést)

    3. Milyen alaptrágyát használjak?

Szakmailag az NPK termékek választása a legmegalapozottab, csak a megfelelő összetételre kell figyelmet fordítanunk. A YaraMilaTM termékek P/K arányai között a repce számára legideálisabb variációk megtalálhatóak. Természetesen az induláshoz szükséges nitrogént is tartalmazzák. Ebből az induláshoz 20-30 kg/ha közötti mennyiség elegendő, azonban a későbbiek során, késő ősszel, vagy kora tavasszal, az állomány fejlettségétől függően mindenképp pótolnunk kell még. A magyarországi talajok csökkenő foszfor ellátottsága miatt a legelterjedtebb YaraMilaTM 8-24-24 használata, mert bár a repcének magas a kálium igénye, de nagyobb gyakorisággal kerül foszforral gyengén ellátott területre. Abban az esetben, ha a növény által kivont NPK arányt nézzük, akkor a YaraMilaTM7-12-25 összetétel lehet ideális választás. Általában a 250-300 kg/ha mennyiség kijuttatását javasoljuk, de érdemes talajvizsgálatot végezni és szaktanácsot kérni az optimális mennyiség meghatározásához.

    4. Hogyan válasszunk műtrágyát?

A műtrágyapiac rengeteg márkát és terméket kínál, sok esetben mégis nehéz a választás. Érdemes pár szempontot figyelembe venni, és természetesen mindig tájékozódni! A kiváló fizikai tulajdonságok, mint a melegen granulált, azonos szemcseméretű, pormentes, és egyenletes minőségű termékek már a kijuttatást is megkönnyítik, valamint biztosítják a táblán való egyenletes tápanyag eloszlást. A valódi komplex műtrágyák magas hatóanyag tartalommal, több mint 80%-ban vízoldható foszforral rendelkeznek. Összetételében jó, ha a növény igényeinek és a talaj adottságainak megfelelően tudunk választani. A magas minőség nem mindig jár együtt magas árral! Mindig számoljon utána egy termék hatóanyag árának!