augusztus 29, 2016

Csak a búza!

Szerző: Gyuris Kálmán

A mögöttünk lévő időszakra sok mindent lehet mondani csak azt nem hogy a búza éve volt. Legalábbis az értékesítési oldalról nem. Kimondottan jó termés eredmények gyenge minőséggel, alacsony árakkal.

Ha sok évet visszanézünk, egy dolgot megállapíthatunk: magas termésátlagok ritkán találkoznak jó minőséggel, (országos átlagban).Ha valaki ezt végig gondolja, akkor azért érdekes következtetést lehet levonni. A vegetáció második felében már látszik a nagy termés lehetősége, így a termelő a növényvédelmi beavatkozások elhagyásával nem kockáztatja a termés biztonságot, a minőséget. Amelyik dologba nem tud ilyenkor beavatkozni; a tápanyag kérdése. Ez vonatkozik a makro-, mezo-, és mikroelemekre is. Még egy információ ami ehhez a témakörhöz tartozik. Azok a termelők, akik ebben az évben is magas termést és jó minőséget értek el, ezt gyakorlatilag minden évben tudják hozni. Az általuk elért hét tonna körüli terméseredmények malmi minőséggel párosulnak, ami azt mutatja, hogy igenis van lehetőség egyszerre nagy termést és jó minőséget produkálni. 

Természetesen ennek komoly alapjai vannak, sok év óta alkalmazott szisztematikus alaptrágyázás, kiegészítve a mezoelemekkel -mint a kén és a magnézium,- majd a legfontosabb mikroelemeket tartalmazó lombtrágyák használata. Ezen szempontokat figyelembe véve, nézzük milyen konkrét ajánlata van a Yarának a sikeres búzatermesztéshez. 

Alaptrágyázás

Kevés az olyan összetétel az NPK piacon mint a YaraMilaTM 16-27-7, amely ennyire jó egy növény számára. A termék foszfor tartalma 250 kg/ha mennyiségnél már közel ideális, majd 70 kg. A nitrogén ennél a hektárdózisnál átlagos körülmények között elegendő, a 40 kg az induláshoz megfelelő. A magyarországi kálium ellátottságot, valamint a búza kálium igényét figyelembe véve a 20 kg friss kálium általában fedezi az igényeket, különösen igaz ez, ha műtrágyázási szisztéma figyelembe veszi a vetésváltást, a növények eltérő makroelem igényeit. Abban az esetben, ha a termelő inkább a magas és folyamatos foszfor és kálium ellátottságot részesíti előnyben a növénytől függetlenül, vagy a kálium ellátottság nem annyira jó, akkor a YaraMilaTM 8-24-24 az ideális megoldás, 250 -300 kg /ha adagban. Ezzel két termékkel tudunk biztosítani egy olyan alapot, amire bátran támaszkodhatunk, akkor amikor a nagy termés lehetősége fennáll. Ezek után a fejtrágyázás kérdése kerül terítékre, azonban ez még gyakorlatilag a tavaszi kezdetre tevődik, de egy dolgot mindenki figyelmébe ajánlok , ez a kén kérdése. A nitrogén hasznosulás egyik feltétele a megfelelő kén:nitrogén arány biztosítása, amihez remek lehetőséget kínál a YaraBelaTM Sulfan használata.( A mostani időszak pedig a beszerzésre nyújt nagyon kedvező kondíciókat).

Lombtrágyázás

A sikeres és hatékony búzatermesztés feltétele még a lombtrágyázás megfelelő használata. Az új típusú, magas hatóanyag tartalmú, növény specifikus készítmények a technológia részét kell hogy alkossák. A YaraVitaTM Gramitrel őszi alkalmazása 2 l/ha dózisban egy igen sikeres beavatkozás mind a búza, mind az árpa termesztésénél. Ebben az időszakban elsősorban a magnézium és a mangán élettani szerepe kulcsfontosságú, mellette nem elfeledve a réz és cink jelentőségét. 

Összefoglalva: A sikeres és jövedelmező őszi búza termesztésnek az alapja az őszi alaptrágyázás megvalósítása, majd erre lehet felépíteni a többi technológiai elemet. Tápanyag szempontjából arról sem szabad megfeledkezni, hogy ebben az évben szinte minden növény kiemelkedő termésszintet produkált, igya visszapótlás jelentősége még nagyobb. Erre pedig a YaraMila 16-27-7 az ideális termék.