szeptember 01, 2020

Búzát termeszteni pedig kell! Akkor csináljuk jól és hatékonyan!

Szerző: Gyuris Kálmán

A magyarországi vetésszerkezet kihagyhatatlan része a búza. Lehet csökkenteni, más kalászosra cserélni, de azért a búza mindig ott lesz a vetésszerkezet legfontosabb tagjai között. Ha nem lehet kihagyni, akkor az a cél, hogy minél gazdaságosabban, eredményesebben termesszük. Egy pár gondolat a sikeres technológiához tápanyagellátási oldalról közelítve.

A makroelemek közül kiemelném a foszfor szerepét és jelentőségét. Egyrészt a magyarországi talajok foszfor ellátottsága általában közepes vagy gyenge. A növény számára felvehető részét tekintve még rosszabb a helyzet. Nagyon fontos, hogy folyamatos és jó minőségű foszfor utánpótlásban gondolkodjunk. Ha csak a foszfor lekötődését, a talajban lévő immobilitását vesszük alapul, akkor máris érhető ez a kijelentés. Azt se felejtsük el, hogy búza esetében a 10 kg/t foszforigényből 8 kg, repce esetében a 25 kg-ból 18 kg az a mennyiség, amit a terméssel leviszünk, tehát tovább rontjuk az amúgy is gyenge foszfor ellátottságot. Az elmúlt évtizedek kísérleti eredményei alapján kijelenthető, hogy átlagos körülmények között 60-70 kg/ha P2O5 kijuttatása szükséges. Természetesen kiváló minőségben, jó oldékonyságban. Az alábbi képen a piacon jelenleg is kapható 3 NPK termék oldékonysága látható 72 óra után.

oldódás.jpg

Mindezek ismeretében a Yara technológiában a YaraMila 16-27-7 (5 SO3, Zn) termék használatát javasoljuk partnereinknek, átlagosan 250 kg/ha dózisban.

A következő elem, amire felhívnám mindenki figyelmét az a kén kérdése. Az őszi búza esetében is létfontosságú - a megfelelő S/N arányt ismerve, legalább egy alkalommal javasolt - kénes nitrogén kijuttatása. A YaraBela Sulfan erre ideális, nemcsak az összetételt illetően, hanem a talajra gyakorolt hatását is figyelemebe véve.

meszezés.png

Harmadik beavatkozási pont a lombtrágyázás, ahol a növényspecifikus YaraVita Gramitrel a vezértermék. Ennek ősszel 2 l/ha az ajánlott mennyisége, a magas hatóanyag-tartalom (604 g/l!) miatt ez elegendő.

Ez a standard technológia természetesen, ha bármi egyéb probléma felmerül vagy hiánytünet jelentkezik, keressen bennünket a kiadványainkban vagy a www.yara.hu weboldalunkon feltüntetett elérhetőségeken. Sikeres búzatermesztést kívánok!